TW
0

Nadal és temps de betlems i també una època ben apropiada per gaudir dels comerços tradicionals de Ciutat, que mostren els aparadors ben engalanats, i dels llums que acoloreixen carrers i places, encesos des d'ahir, divendres 4 de desembre. Aquesta setmana, doncs, us convidam a gaudir del centre històric de Palma emprant els betlems més tradicionals com a excusa i fil conductor d'un recorregut que ens apropa a les arrels i a la història del betlem mallorquí, d'abans i d'ara, i que ens permet contemplar belles mostres d'artesania popular mallorquina. Per suposat, haurem de guardar un poc de temps per gaudir de la tradicional xocolata desfeta amb ensaïmades o quartos, per fer un voltí pels mercadets nadalencs i per dipositar la nostra carta a la bústia reial.

El lloc d'inici d'aquest itinerari nadalenc és la plaça de Cort. En el vestíbul de l'edifici consistorial (plaça de Cort, 1), es pot gaudir del popular betlem de Cort, amb més de tres-centes peces fetes artesanalment per mestre Damià Bennàssar, que hi va voler representar els oficis i les arts propis de la societat tradicional mallorquina. Encara que el paisatge i la distribució de les figures es canvia cada any, sempre s'estructura en tres parts: la muntanya, la mar i la ciutat. Aquest betlem està obert diàriament, des del 5 de desembre i fins al 6 de gener, de 9 a 21 h (els diumenges, de 10 a 20 h).

Un altre betlem espectacular és el contemporani de la casa museu Can Marquès (C/ Zanglada, 2 A), que s'exhibeix anualment i que també permet visitar l'exposició retrospectiva Betlems per al segle XXI, que inclou totes les obres exposades des de 1999, entre les quals es troben els treballs de Joana Vasconcelos, Martin & Sicilia i Dionisio González. La casa es pot recórrer de dilluns a divendres de 10 a 15 hores. Els horabaixes i els caps de setmana, s'hi ofereixen visites concertades.

A la Fundació March (C/ Palau Reial, 18), s'hi exposa de manera permanent un excepcional betlem napolità del segle XVIII, que conté de més de dues mil peces finament pintades i vestides, algunes de signades per pessebristes d'anomenada. El museu és obert els dies feiners de 10 a 18 h. La mostra ens serveix per recordar que l'origen dels betlems es remunta a la Itàlia del s. XIII i que s'implantà de manera generalitzada a les Illes a partir de la segona meitat del s. XVIII.

Anam ara cap al betlem que està exposat al pati del centre comercial C&A (plaça Joan Carles I, 4; tot i que l'entrada es farà pel carrer Sant Jaume), que es mantindrà obert del 5 de desembre al 20 de gener de 10 a 21 hores. Representa un paisatge popular amb figures hebraiques. En el passeig del Born, del 18 de desembre al 6 de gener, s'hi podrà visitar el Betlem de l'Associació de Betlemistes, que està compost per escenes i figures mallorquines.

Al cor de la ciutat baixa trobam el convent de les Caputxines (C/ Caputxines, 14), que exhibeix un betlem monumental, una col·lecció de betlems de cartró i una exposició dedicada a les artesanies conventuals -obert diàriament, excepte Nadal i Cap d'Any, fins al 7 de gener, d'11 a 14 hores i de 17 a 20.30 hores-. Prosseguim el recorregut fins a la Sang (plaça de l'Hospital, 3), que obre de les 7.30 a les 13 h i de les 16 a les 19.30 hores. Just entrant a l'església, a la primera capella de l'esquerra, davall de la tribuna, s'hi exposa de manera permanent un betlem gòtic l'arribada del qual a Mallorca està envoltada de llegenda. Anteriorment era a l'ara desaparegut convent de Jesús, des d'on es va traslladar l'any 1843 a la ubicació actual. Segons sembla, fou una donació d'un capità de vaixell que va prometre regalar un dels betlems que portava a la primera llum que els guiàs en una nit de tempesta. Just devora la Sang podem visitar el betlem mallorquí del centre cultural de la Misericòrdia (plaça de l'Hospital, 4), que és obert del 10 de desembre al 6 de gener de 10 a 14 i de 16 a 20 hores.

Desfent passes per la Rambla i pujant per la costa de la Pols arribam a Sant Antoniet (C/ Sant Miquel, 30), que sens dubte acull un dels betlems més grans de l'Illa, que inclou figures clàssiques disposades en decorats de muntanya, poble, cova i pastors. Es pot contemplar diàriament, des del 16 de desembre fins al dia de Reis, en horari de matí i capvespre.

Un altre exemple curiós és el que hi ha al mercat de Santa Catalina, visitable els dies i les hores que el recinte del mercat és obert. També són moltes les parròquies que aquests dies obren les portes per compartir la bellesa dels seus betlems: recomanam els que són a la parròquia del Sagrat Cor de Son Oliva (C/ Josep Maria Usandiazaga, 3), a l'església de Sant Antoni Abat de Son Ferriol (Carrer Blatera, 49), a la de Santa Catalina Thomàs (plaça Santa Pagesa, 5) i a l'església de Sant Roc de Son Roca (C/ Prevere Gabriel Bestard, 12), visitables en hores convingudes per les parròquies fins passat Reis.

Si voleu arrodonir el dia, us aconsellam fer un d'aquests dos recorreguts acompanyats de les explicacions d'un bon guia. El primer se centra en el convent de les monges caputxines i el seu betlem. L'altre, Assaboreix Nadal, permet tastar i gaudir dels dolços conventuals i de Nadal dels convents de Santa Clara i Santa Magdalena, a més d'altres establiments com el forn dels Paners, el forn Fondo, Cas Nét, Can Frasquet, La Pajarita i Can Joan de s'Aigo. Més informació i reserves, en el telèfon 971 720 720.