La instal·lació a Miami on es pot veure el poema visual format per una cadira de cuatre respatllers. | D.B.

TW
0

La trobada amb els texts, la filosofia i les teories de Ramon Llull pot dur una persona a moltes conseqüències i estats d'ànim. N'hi haurà alguns, segurament, que hi passaran sense pena ni glòria. Però a la majoria els causarà gran efecte. I aquesta fou la resposta que trobà l'artista arrelat a Mallorca Horacio Sapere a l'hora de retrobar-se amb els texts de l'erudit. Tant és així que li dedicà una exposició multidisciplinària (amb poesies visuals, videoprojeccions i pintures) que, després de passar per Montevideo i Miami, ara arriba a Palma. La inauguració de la mostra, que du per nom Poet's room. Teorema, es farà demà dijous a partir de les vuit del vespre a la Misericòrdia. "Vaig tenir una supercatarsi davant l'obra de Ramon Llull", manifestà Sapere, que destacà l'actitud visionària del beat, "una persona que tenia per objectiu unir totes les religions i encara avui, essent com som una societat avançada, no ho hem aconseguit".

És, potser, aquest afany conciliador el que ha provocat que l'artista hagi col·locat en una única cadira de quatre respatllers quatre poetes de diferents procedències. Ada Sala, Andreu Vidal, Federico Gorbea i Antonio Artaud. Cada un respon a un concepte diferent: substance, poèsie, utopie i universum. Quatre paraules i quatre colors que prenen un cert paral·lelisme amb el cercle rotatiu de les Ars de Ramon Llull i els seus quatre eixos de raó, mística, acció i univers. Aquesta cadira, segons explica la comissaria Pilar Baos, "constitueix l'eix central de la instal·lació, l'embrió que indueix l'home a la reflexió ja que, essent realitzada a la mesura de l'home, no li és permès -per la seva forma- el seu ús".La mostra es podrà veure fins dia 23 de gener i es complementarà amb un seguit de conferències i tallers adreçats a estudiants de disseny i batxillerat artístics i que durà a terme el mateix artista. De les taules rodones cal destacar la que tindrà lloc dia 12 de gener i en la qual participaran Michel Hubert, Jordi Gayà, Ada Sales i Àngel Terrón i que tractarà la relació entre la poesia i l'art.

Suport del grup Serra

L'exposició d'Horacio Sapere ha estat possible gràcies a un conglomerat d'institucions entre els quals hi ha el Govern balear, el Consell Insular de Mallorca, l'Institut Ramon Llull, l'Ambaixada d'Espanya a l'Uruguai i el centre cultural espanyol de Miami. El Grup Serra també ha volgut col·laborar amb l'edició d'un complet catàleg, amb les aportacions de Jordi Gayà Estelrich, expert en Ramon Llull; les reflexions de la comissària Pilar Baos i l'anàlisi del llenguatge de Sapere segons William Jeffet. No obstant això, també s'inclou un CD amb les videoprojeccions de l'artista (a la imatge).