L'any 2006 s'anuncià a bombo i platerets la creació, per part del Departament de Cultura del Consell, llavors dirigit per Guillem Ginard, del Pla Estratègic del Sector de les Arts Escèniques de Mallorca (PESAEM). El document, encarregat a l'empresa catalana Gescenic, fou dirigit per Jaume Colomer i coordinat per Martí Fons.
El PESAEM fa un diagnòstic i una anàlisi DAFO del sector escènic mallorquí a l'hora que proposa mesures concretes, en tres fases d'actuació, per afavorir la creació artística a l'Illa i el de les arts escèniques en general.
El pla inclou 13 línies estratègiques i cada una proposa mesures concretes. En total, el PESAEM en contempla 66 d'aplicables al sector escènic de Mallorca.
Tres anys després de la redacció i edició d'aquest pla, la decepció per la manca de posada en pràctica de les mesures regna entre els agents culturals. Una cinquantena d'experts formaren part d'unes reunions per elaborar el PESAEM i alguns d'ells ni tan sols han rebut el llibret.
Per part de les institucions i organismes s'han duit a terme iniciatives particulars que coincideixen amb el que marca el PESAEM (Pla Estratègic del Sector de les Arts Escèniques de Mallorca) i en alguns casos s'ha fet servir aquest com a referència. Un clar exemple és la creació per part del Consell del Circuit d'Arts Escèniques de Mallorca, dedicat en exclusiva al teatre infantil. Però allò que no s'ha fet és dotar una partida de pressupost per tal d'executar-lo.
Les veus dels agents escènics de l'Illa s'alcen a l'uníson a favor del document teòric, però en discrepen sobre la ubicació actual i la manca d'efectivitat per no haver-se posat en pràctica
Maties Garcies
Director Insular de Cultura del Consell de Mallorca.
"El PESAEM fou un document impulsat per l'anterior equip de Govern però s'acabà d'editar a principi de la nostra legislatura", apuntà. Des del departament que dirigeix Garcies "es va distribuir el document i sempre l'hem tingut en compte a l'hora de prendre acccions o iniciatives referents a les arts escèniques de Mallorca". Com a Consell i com a Fundació Teatre Principal "hem intentat aplicar les directrius que marca el PESAEM". Pel que fa a la segona fase, que s'hauria de posar en marxa el 2011 i pel que fa a les actuacions en l'àmbit escènic previstes per al 2010, encara no sabem quina partida pressupostària tindrem". El que Garcies té clar és que "caldria tornar a reunir el sector, com en el 2006, per establir la segona fase d'aquest Pla mitjançant una nova redacció teòrica i per dotar-la de pressupost per a la seva execució". El director insular assegurà que "el PESAEM no ha estat aparcat en cap moment i és un pla que no està lligat a colors polítics".
Pep Ramon Cerdà
Delegat de Teatre del Govern de les Illes Balears.
Malgrat que el pla fou una iniciativa del Consell, des del Govern, amb l'entrada de Cerdà com a delegat de teatre, s'han duit a terme un bon nombre d'iniciatives "que estan recollides al PESAEM", apuntà. "Ha augmentat la projecció exterior amb la presència del Govern a fires amb companyies illenques o hem creat el circuit interilles", afegí. Hi ha altres projectes que també recull el PESAEM que el Govern està iniciant i "que al llarg de la legislatura els acabarem, com per exemple un programa de televisió dedicat a les arts escèniques", apuntà Cerdà. El Pla és un document de consens "que fou comanat per la legislatura anterior, però que el Govern de llavors no estava disposat a dur a terme. Ara s'ha de veure si és possible econòmicament fer realitat i dur a la pràctica les fases que marca el document", assegurà el delegat del Govern, a qui gran part dels agents del sector apunten com aquell qui ha fet més en l'àmbit institucional per al teatre illenc.
Martí Fons
Investigador, actor i redacor, amb Jaume Colomer, del PESAEM.
"El PESAEM fou un text amb tapes i tot que pel que sembla només estava pensat com un escrit de bones intencions", n'apuntà el coordinador, que treballà colze a colze amb el director, Juame Colomer. "La teoria està molt bé, però el projecte executiu llueix per la seva absència". Pel que fa a les actuacions que marca el document, "s'han fet coses puntuals, però al marge del PESAEM, encara que coincideixin amb allò que recomana". Després de la redacció i una vegada editat el PESAEM "va quedar dins un calaix i molts dels agents que hi participaren ni tan sols l'han rebut", assegurà.
Rodo Gener
President de l'Associació d'Actors i Actrius Professionals de les Illes Balears (AAAPIB).
Els actors i actrius illencs formaren part dels agents participants en aquest document i ara, tres anys després de la seva redacció, es mostren descontents amb la poca efectivitat. "Sempre ens ha semblat una manca de respecte que no s'hagi posat en marxa. El text, que es va fer amb el consens del sector, intentava marcar unes línies d'acció", apuntà. El fet que fins avui no s'hagi duit a terme és una punyalada i si s'aparca, com alguns asseguren, voldrà dir que no es té en compte el sector des de les institucions". Gener, des de l'AAAPIB, és d'aquells qui participà en el pla però "no l'hem rebut mai i és absurd que aquesta feinada de tanta gent estigui dins un calaix".
Pere Mestre
President de l'Associació Balear d'Empreses productores de Teatre i Dansa (ABETD).
"Vam rebre el PESAEM una vegada editat, però amb el pas del temps és un document que té les seves mancances i caldria revisar-lo". Segons Mestre, el document "no s'aplica, està aturat i des d'un principi es va cometre l'error de no dotar pressupost per fer-lo executiu". "L'estudi està molt bé, però cal dur-lo a terme perquè sigui operatiu", afegí Mestre, partidari de "corregir, adaptar i aplicar" el PESAEM.
Carles Molinet
Director de l'Escola Superior d'Arts Escèniques de les Illes Balears (Esadib).
Dos dels primers punts per al desenvolupament del pla són: "estructurar un sistema de formació en arts escèniques a Mallorca" i "instituir un títol propi a les Illes que reguli les iniciatives de formació privades i públiques (...)". L'Esadib respondria a aquest punts, però cal tenir en compte que l'Escola és coetània al Pla i no en neix com una conseqüència.
En paraules del director del centre educatiu, "amb el canvi de legislatura el PESAEM es va amagar i no l'hem rebut ni els qui hi vàrem participar".
Pel que fa a la manera de distribució, és el document que s'ha d'interessar per arrivar a tots els agents o són aquests que l'han d'anar a cercar? En el cas de Molinet, queda clar que "a l'ESADIB en tenim alguns exemplars perquè els vàrem demanar insistentment". El document "tàcitament s'entén com a punt de partida, però no de tipus pràctic". El director de l'Esadib no té cap inconvenient a dir que "el PESAEMestà actualment dins caixes, després de tres anys".
Biel Jordà
Director d'escena i dramaturg. Productor de les Companyies Res de Res i En-Blanc.
Jordà és un dels qui passats tres anys des de l'elaboració del document, "no l'he rebut ni jo ni Marta Barceló, qui també participà en les jornades per la redacció del text". "Personalmnet pens que és una pena que siguin els partits d'esquerres els qui se'l llevin de damunt". El PESAEM "és el primer estudi seriós que ha existit en l'àmbit escènic a Espanya". Una vegada editat el document, "s'ha arraconat perquè era una iniciativa d'un partit polític diferent al que hi ha ara". Jordà es lamenta de "pensar que existeix una bona proposta damunt la taula, fruit del consens de tot el sector i que no es du a terme". El Pla marca unes regles de joc que "si les seguíssim aconseguiríem tenir a Mallorca un sector de les arts escèniques fort i competitiu". Segons Jordà, "el que cal fer és continuar una feina que ja està feta".
J. A. Mendiola
Periodista i crític teatral del dBalears.
J. A Mendiola formà part del cinquanta professionals que es reuniren a les jornades que convocà el Consell per a l'elaboració del PESAEM. "Record que foren unes trobades disteses en les quals parlàrem del sector de les arts escèniques a Mallorca, però tot quedà aquí". En assabentar-se de l'edició del document en format de llibret, Mendiola va assegurar que "no l'he rebut i si abans he dit que tot acabà amb les reunions ara dic que tot clogué amb el llibre". De fet, el crític del dBalears recorda com "fa un any que el Consell ens va demanar, a un grup de professionals, per reunir-nos per un tema de cinema i encara estam esperant que tingui lloc aquesta trobada".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.