TW
0

Encara no hem acabat de digerir tots els actes de la Fira de Manacor i ara l'activitat teatral es desplaça 11 km. Com si es tractàs d'un pont virtual, programadors, companyies i amants del teatre en general fixen la mirada en la Fira del teatre infantil i juvenil de Vilafranca, que enguany arriba, amb molt bona forma, a la vuitena edició. 46 funcions, 38 espectacles i 32 companyies, a més de diversos actes institucionals i culturals, tindran lloc del 6 al 12 d'octubre en aquesta població del Llevant mallorquí. Les novetats afecten sobretot els espais: la inauguració d'un poliesportiu al municipi ha dotat la fira d'un escenari immillorable. "El pavelló ja es va fer pensant en actes extraesportius i això fa que l'acústica sigui boníssima. Així mateix, el poliesportiu ens permetrà una major foscor, tal com requereixen alguns espectacles", especifica Jaume Gomila, director de Sa Xerxa, entitat organitzador i fundadora de la fira. També l'envelat del Circ Bover, que enguany participa en la fira amb l'estrena oficial de Descobrim el teatre, esdevindrà un nou espai idoni per a la realització de la representació. "La instal·lació del circ ens oferirà un punt de màgia", diu Gomila. Serà precisament en aquest indret on s'estrenarà l'obra guanyadora dels premis Bòtil de teatre i literatura, Tot assajant Albertí, dels menorquins La Clota, sota la direcció de Pitus Fernández. El teatre de Vilafranca; locals del municipi, com el restaurant Mamma Rosa, el bar S'Estanc Vell; a més de places i carrers seran també escenari de la Fira infantil i juvenil.

La inauguració tindrà lloc el dissabte amb l'entrega dels premis Bòtil i Guillem d'Efak 09 de textos teatrals. Precisament, una de les estrenes destacades és 3001, una odissea especial, dirigida per Luca Bonadei, amb el text guanyador del Guillem d'Efak de l'any passat, d'Antoni Oliver. "És un coproducció amb la Fundació Teatre Principal i la Fundació Xarxa de Catalunya que donarà cert rodatge al text", assenyala Gomila.

Els darrers acords de col·laboració entre el Govern balear i diferents comunitats autonomes -Catalunya, Aragó i Castella-la Manxa- han permès que la crisi no hagi passat factura a la Fira de Vilafranca. "Molts dels desplaçaments ja no els hem de pagar nosaltres i això fa que s'hagi invertit en qualitat", comenta Gomila, que també veu com "programadors i companyies posen moltes ganes a aquesta fira. Tenen ganes d'actuar, que la gent els vegi". Gràcies a l'Institut Ramon Llull enguany vindran també, tal com ja ha passat a Manacor, programadors de fora de l'àmbit català per tal que els ponts de les companyies mallorquines puguin ser, almanco, molts més llargs.