Pèl Capell de Mallorca i Treci Trg de Sèrbia. Aquests dos grups de poetes, escriptors i estudiants mallorquins i serbis, respectivament, són els protagonistes de l'Èpic and Majèstic, que tindrà lloc avui a les 19 hores a Can Alcover. "El recital vol crear ponts comunitaris entre dues cultures petites sense la necessitat de passar per d'altres de més grans", explicà el lector de català a la Universitat de Belgrad, Pau Bori. Durant l'acte literari, els poetes serbis recitaran les seves creacions de la mateixa manera que ho faran alguns dels nostres autors amb les seves. Després, tindrà lloc una conversa-col·loqui amb els assistents a la cita. De fet, components de Pèl Capell ja visitaren Sèrbia el passat mes de març. "Van ser tres dies molt intensos, amb trobades literàries.
Una experiència personal fantàstica", assegurà un dels illencs, Joan Tomàs Martínez. A més, l'intercanvi resultà gratificant, ja que "s'han aprofitat les poques coses bones que té la globalizació", puntualitzà. Ara, els seus col·legues serbis els han tornat la visita, i han convertit Mallorca en la seu de la poesia més universal. Des de Treci Trg, es troben "molt contents i agraïts de ser aquí". El grup serbi ha publicat nombrosos llibres de poesia i prosa al seu país i han organitzat actes literaris en aquests darrers anys. A més, organitzen un festival de poesia annual, Trgni se! Poezija!. "És una experiència literària que es desenvolupa en característiques diferents, ja que escoltam el so i la melodia d'una altra llengua", destacà Petar Matovic referint-se a la cita d'avui. El poeta comentà la importància de "seguir la melodia dels versos ja que no es poden entendre directament". "Nosaltres som més clàssics, llegim el text en silenci. En canvi, els poetes mallorquins són més dinàmics", afegí Milan Dobrivic.
Pel que fa als seus coneixements literaris catalans, el grup serbi Treci Trg destacà que tenen "molta sort" de conèixer alguns autors catalans actuals com Quim Monzó i d'altres de clàssics com Ramon Llull i Ausiàs March. De tota manera, el seu primer contacte amb la literatura catalana fou a partir d'un conte de Francesc Seres l'any 2007. Després de la visita de Pèl Capell a Sèrbia i per tal de recollir l'essència de la trobada, el grup va decidir aplegar en una antologia allò més important dels recitals entre els poetes. Dins aquest repertori es poden trobar la selecció d'autors catalans com Jacint Verdaguer, Joan Alcover, Mercè Rodoreda i Empar Moliner, a part dels poetes de Pèl Capell. Les peces es presenten en la forma original, en català, i també traduïdes al serbi. Les darreres pàgines estan dedicades a un conjunt de fotografies dels joves preses durant el viatge en què es veuen les activitats realitzades, com puguin ser conferències i visites als mitjans de comunicació.
Dies intensos
El grup serbi arribà dilluns a Mallorca i hi quedarà una setmana. Durant l'estada, romanen a la Fundació ACA de Búger i aprofiten per fer turisme i conèixer l'Illa. "Abans de venir, crèiem que veuríem la mar pertot arreu", feren broma els poetes. De tota manera, comentaren que el clima és "diferent" al del seu país" igual que el "tarannà malloquí". A part de la ruta turística, tenen també un seguit d'activitats. Avui dematí, l'Institut Ramon Llull els dóna la benvinguda. Un grup d'escriptors i poetes mallorquins coneixeran els artites serbis. Durant l'acte de recepció, el xeremier Pere Joan Martorell oferirà un concert de música popular. De capvespre tindrà lloc el recital Èpic and Majèstic a Can Alcover. Posteriorment, a les 23.30 hores i al Pinzell, es farà la Revolució catalanosèrbia. Per acabar la trobada, dissabte dia 5 a les 20.30 hores hi haurà la traca final entre poetes catalans i serbis. Tot i que es repetirà a la sala Polivalent de Porreres diumenge a la mateixa hora.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Això sí que són poetes, més que poetes, uns grans poetissims... no com uns atres poetes que són malignes posmoderns i se creven més que els altres poetes i tanmeteix els poetes bones persones els guanyaran les carreres de fer poesia saltant tanques als altres bohemis consonants falsos poetes i el món serà bonic de tanta poesia. Uetam, tens tanta raó!.
Aquets si que son poetes! no com la colla de mallorquins joves bohemis que van de poetes i es pensen estar per a sobre de tot, i en realitat estan més en consonància amb la postmodernitat del que es pensen.
Sòn bojos aquests romans...