De la mateixa manera que, gràcies a un anunci de cervesa, tothom va desesperat per Formentera cercant-hi aquella roca determinada o aquella platja on les festes se celebren a tota hora, el cinema i la literatura han esdevingut també en nombroses ocasions grans ambaixadors turístics. Si no, demanau-ho al Museu d'Estocolm, que ha corregut a fer una ruta Stieg Larsson agafant el filó de l'exitosa saga Millenium. Cecilia Törnqvist, del museu esmentat, confirma com "en els darrers mesos més de 2.000 persones han demanat fer la ruta -que també és disponible en castellà-. De tots, els més fans de la novel·la són els francesos", manifesta.
Així mateix, el cinema ha donat moltes opcions alternatives per al viatger agoserat. A Londres, s'hi organitzen rutes per veure els escenaris de Harry Potter i, darrerament, gràcies a Almodóvar, l'illa de Lanzarote té alguns punts claus, com la platja de Famara i el mirador del Río, que són indisplensables si algú es vol sentir protagonista de Los abrazos rotos. Lydia Umpiérrez, de l'Oficina de Turisme canària, reconeix com "hem aprofitat el filó de la pel·lícula per promocionar les Illes. Actualment, la pel·lícula s'està estrenant a Itàlia, Alemania i Noruega i, amb laWarner i Turisme d'Espanya, n'estam fent grans campanyes".
En aquest mateix sentit, la ciutat de Barcelona disposa, des de fa un any, de les anomenades Barcelona Movie Walks, que proposen un passeig temàtic pels diferents escenaris que es poden veure a Vicky Cristina Barcelona, Salvador, Todo sobre mi madre, El perfum, Una casa de bojos (L'aubergue spagnol) i Manuale d'Amore. Segons Romina Sanz, coordinadora d'atenció al públic de Turisme Barcelona, "la pel·lícula de Woody Allen va impressionar molt els turistes i ens pregunten per llocs concrets on es rodaren escenes del film. Un impacte semblant al que, a l'àmbit estatal, tingué en el seu dia Todo sobre mi madre. A partir d'aquí, vam decidir estirar el fil i es van crear la resta de rutes cinematogràfiques", explica tot remetent el lector al web www.barcelonamovie.com.
Una altra de les estrenes cinematogràfiques dels darrers mesos (i booms literaris del darrers anys) és la saga de Dan Brown amb Àngels i dimonis i El codi Da Vinci com a històries de capçalera. La fal·lera va començar per París, on es va crear una rendible ruta El codi da vinci. Ara els trets s'han disparat contra el Vaticà. L'editorial El País Aguilar, especialitzada en guies de viatge, fins i tot n'ha editat un llibre: Els escenaris de Dan Brown: El codi Da Vinci a París, Londres i Roslin, Àngels i dimonis a Roma i La fortalesa digital a Sevilla. Així, vist el filó que atorguen aquest tipus de promocions no és d'estrenyar que el Govern balear, en la seva pàgina www.passioperformentera.com, hagi optat per obviar per un moment la imatge de Rafel Nadal, el nostre "gran ambaixador" al món, i remetre'ns directament cap al vídeo d'Estrella Damm, que, tot s'ha de dir, deu haver estat de les campanyes més factibles i barates del conseller Miquel Nadal.
La nostra oferta cultural
Des de les institucions balears, són molts els esforços que es fan per promoure el mal anomenat turisme cultural, el que en diuen "una alternativa al sol i platja" per a tots els visitants. Però, i nosaltres? Tenim opcions de turisme cultural quan decidim partir de vacances? dBalears ha parlat amb dues agències de viatges que proposen una alternativa diferent a l'hora de preperar les maletes. La primera és Viatges Tramuntana, que, des de fa tres anys, té en marxa el programa Caires culturals, en què, de la mà d'algun "personatge mediàtic" que en fa de guia, s'organitzen viatges a diferents indrets de la Península o de l'estranger. "Són peronatges com Gaspar Valero, Carlos Garrido, Joan Carles Palos, Biel Barceló i Mercè Gambús, que oferiran un viatge exclusiu i on la llengua vehicular sempre serà el català", explica el director comercial de l'agència, Llorenç Galmés. Algunes de les sortides que s'han oferit són la ruta dels Conqueridors per Extremadura, amb Gaspar Valero; la Itàlia dels Borja, amb Biel Barceló, i senderisme pel Pirineu Aragonès, amb Joan Carles Palos.
Un altre clàssic dels viatges culturals són els concerts. Molts són els paquets turístics que s'organitzen per venir a veure grans actuacions a Palma. Tanmateix, si som nosaltres els que ens volem desplaçar a fora per veure grups com U2 o Coldplay a Barcelona, segur que anirem a petar a l'oficina de Viatges Barceló a sa Pobla. Biel Ferragut fa 14 anys que s'hi dedica i amb el temps ja ha aconseguit l'experiència i els contactes necessaris per oferir la millor opció als melòmens mallorquins. La seva oferta estrella és el Festival de Benicàssim, on cada any un centenar llarg de persones s'hi desplacen amb ells.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.