Carles Cabrera és escriptor i llicenciat en Filologia Catalana i Filologia Hispànica. Fa poc que té el càrrec de delegat de literatura del Govern. És col·laborador habitual de les revistes Serra d'Or, Randa i Lluc. D'aquesta darrera actualment n'és subdirector, però aviat s'ocuparà de la direcció. També col·labora a IB3, en el programa Taula de cinema.
Fa anys que cada estiu visita la UCE i enguany hi ha impartit un curs dedicat a Baltasar Porcel, finat fa poc i sobre el qual prepara una tesi dirigida pel professor de la Universitat de les Illes Balears Joan Alegret. En la tesina que en presentà, se centrà en les novel·les Sol negre i Els escorpins. Aquesta darrera, "tot i ser la tercera novel·la publicada, és escrita abans que La lluna i el cala Llamp, que n'és la segona; això va ser un banc de proves per començar la tesi" indicà. Cabrera participà en el congrés sobre Baltasar Porcel, a més de publicar articles sobre ell a la revista Lluc.
En el curs que ha impartit a la UCE ha explicat aquest ordre invertit de les primeres novel·les de l'autor, fet que, pel que sembla, no acaba de quedar clar. N'ha ofert diverses interepretacions, perquè "era molt necessari que algú es posàs a treballar sobre Porcel. Hi ha molts d'articles de crítica literària, però de llibres monogràfics hi ha poca cosa. L'òptica aberrant del món, de Frederic Barberà, és un llibre que no fa justícia a la narrativa de Porcel", assegurà Cabrera.
De la UCE n'ha sortit una novetat relativa a l'escriptor andritxol, i és que la col·lecció juvenil Eines de Proa en publicarà una obra de l'edició de la qual s'encarregarà Cabrera.
Baltasar Porcel és un autor molt seguit, però alhora també té molts de detractors. Cabrera no vacil·la a l'hora d'explicar aquest fet: "Era un personatge literari. De jove ja es va saber envoltar dels millors: Cela, Pujol, Pla, Tarradelles, Villalonga... El Porcel actual havia arribat a un punt en el qual podia dir tot allò que volia".
Quant al seu càrrec dedelegat de literatura, Cabrera té molts de projectes. El mes de setembre es dedicarà als premis Formentor i per al darrer trimestre té prevista la publicació d'una guia de lectura sobre Sol negre, de Baltasar Porcel, que prepara Elisenda Farré. Tal com ell mateix explicà, com que no queden exemplars d'aquesta novel·la, la reeditarà a La Butxaca del Grup 62 a final de novembre. També es formarà una comissió per nomenar l'Escriptor/a de l'Any i està en marxa el projecte Sales d'espera, "un tast de literatura per a les sales d'espera dels hospitals que duim a mitges amb la Conselleria de Salut i Consum. Començarem amb Llum Barrera, Pau Faner, Fani Tur, etc.", comentà. Alhora, apareixeran els opuscles Paraula de poeta de Pere Rosselló i Anna Maria Ticoulat, mentre que a Paraula de narrador hi sortiran Guillem Frontera i Carme Riera. Els propers Paraula de dramaturg seran la menorquina Aina Tur i l'eivissenca Pepita Escandell.
Pel que fa a la revista Lluc, de la qual Cabrera pròximament serà l'director, explicà que el darrer número d'enguany serà, probablement, un monogràfic sobre Porcel, amb dues parts. La primera tractarà de temes nous dins l'obra del literat andritxol, amb col·laboracions com la de la filla del mateix Porcel, Violant Porcel, i de Rosa Cabrer. "En la segona part intentarem posar-hi articles de persones que hagin tingut una relació especial amb l'escriptor", va manifestar. "L'any que ve, la revista Lluc començarà amb un monogràfic sobre telesèries nord-americanes", afegí.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Haurien de fer Carles Cabrera director general, en comptes del tutup de Pere Joan!