TW
0

En aquest lliurament us proposam una ruta circular que ens permetrà conèixer una part de llevant del municipi de Campos i el llogaret felanitxer de Son Negre. És una ruta ideal per fer amb bicicleta, d'una durada que oscil·la entre una hora i una hora i mitja.

Des de Campos, iniciam la ruta a la carretera de Felanitx, vora el bar Can Sinto. En tres minuts trobarem a la dreta el camí de sa Carrotja, ben senyalitzat (amb els indicadors complementaris de Can Cusseta i Viquet), per on continuarem. El camí ofereix belles vistes dels camps campaners, amb algunes torres de molí inhabilitades.

Novament tornarem a trobar una cruïlla. Continuarem recte, és a dir, deixarem dos camins a l'esquerra i un a la dreta. A la part de tramuntana es troba l'indret conegut com el clot de sa Mata, mentre que a migjorn se succeeixen tres destacables propietats: l'hort de n'Alou, Can Murtera i l'hort de na Gaspareta. Continuam recte, fins al camí de Son Sempenta (esquerra), per on voltarem.

Avançam ara per un camí més accidentat. A l'esquerra deixarem una curiosa casa en forma prismàtica amb un aljub vora la paret de partió, el qual conté la data de 1878 incisa al marès. Aviat deixarem de banda les finquetes de Son Canut, Can Rei i Can Carut, aquesta darrera damunt la cruïlla anomenada des Quatre Pins. Aquí hem de continuar recte, per una tirada ben asfaltada i amb belles vistes de sa Pleta Gran. Al cap de poc, el camí volta bruscament a la dreta i remunta un costeret. En acabar l'asfalt, entrarem dins el terme de Felanitx.

Sense perdre la tirada, deixarem de banda les cases de Can Marilla i, més endavant, un xalet de nova construcció. A partir d'aquí, l'asfalt tornarà a aparèixer. El següent tram és una tirada recta i estreta, la qual deixa de banda algunes propietats encara actives agropecuàriament. Al final de la tirada, el camí perfila una ziga-zaga i al cap de poc es trobarà amb el camí de Son Tauler, on voltarem a la dreta.

Aquest és un tram curt, en sentit descendent i amb un ferm bastant accidentat. Al final de la tirada, voltarem a l'esquerra i ens trobarem davant l'escola de Son Negre, per on continuam a la dreta. Avançam fins a assolir una altra cruïlla, on continuam cap a la dreta, tot seguint les indicacions cap a Campos-Son Negre. En pocs metres assolirem aquest bell llogaret. Son Negre va sorgir d'una segregació de Son Sales en 1577, propietat de Bartomeu Obrador, de malnom Negret, de qui prengué nom. L'any 1817 s'inaugurà un oratori, perquè fins aquell moment la població havia d'acudir al de la possessió de Son Tauler. L'oratori data del 1816 i és dedicat a la Immaculada Concepció. La contrada va créixer durant el segle XIX i al principi del XX. En 1938 l'església va ser erigida en vicaria.

Deixam enrere el llogaret. Després d'una suau davallada, flanquejarem la finca de Cas Casall. Un cop passats uns revolts, trobarem una tirada llarga, a la dreta de la qual hi ha la possessioneta de Cas Coix. Més endavant, el camí tornarà a perfilar una sèrie de revolts fins a assolir una important cruïlla, on tombarem a l'esquerra. Aviat podrem gaudir de les cases de Can Sard Vell. Després d'una llarga tirada recta, el camí descendeix amb rapidesa i amb algun revolt tancat. Aquí resten dues belles possessions campaneres: Son Pere i Son Viquet.

Després d'una llarga tirada recta, el camí enrevolta el molí de Son Viquet (acabat de restaurar) i assoleix un dels indrets patrimonials més importants de tota la ruta: el conjunt format per les possessions de Son Xorc i de Son Ginard.

Les cases de Son Xorc presenten dues plantes d'alçat amb finestres amb ampit. Aquestes cases han estat propietat de la família Prohens des del segle XVII. En 1739 era de Magí Prohens Ginard i en 1814, de Joan Prohens Obrador. Son Ginard té una estructura en forma de L. Al cap lateral que mira al camí hi campeja una creu.

Un cop visitada aquesta mena de "prellogaret", continuam pel camí de Son Xorc fins a Campos, on finam aquesta ruta circular pel cor del Migjorn de Mallorca.