El camp cultural de les Balears estava ahir d’enhorabona. Guillem Frontera, Hilari de Cara i Josep Pere Peyró reberen ahir vespre a Barcelona el premis de Crítica de Serra d’Or, uns guardons creats d’ençà de 1967 i que ahir vespre celebraren el cinquantè aniversari de la publicació de l’Abadia de Montserrat. Els col·laboradors de dBalears, Guillem Frontera i Hilari de Cara foren reconeguts en les modalitats de poesia i narració, respectivament, mentre que Josep Pere Peyró fou premiat en teatre.
El poemari Postals de cendres (El Gall Editor) de Hilari de Cara (Melilla, 1945), amb el qual ja guanyà fa any i mig el Premi Pollença, recorre al mite d’Alcestis i s’acorda dels escriptors Blai Bonet, Robert Graves i Gabriel Galmes. "Posta de cendes és un llibre de poemes on el tema fonamental és la desolació d’enfrontar-se a paisatges que desapareixen i a punts de referència que se’n van", afirmà l’escriptor, qui apuntà que "al final del llibre, apareix una certa recuperació de la innocència".
Per la seva banda, Guillem Frontera (Ariany, 1945) obtingué el premi Crítica Serra d’Or de Narració per La mort i la pluja (Proa), sèrie de relats amb la qual ja guanyà el Mercè Rodoreda 2007 i en la qual recorda una Mallorca anterior al turisme de masses. Frontera digué ahir sobre l’obra que "he visitat un temps per comprovar si l’estereotip que s’ha creat posteriorment coincidia amb la memòria del narrador". L’autor, en referir-se al passat que descriu, manté que "l’exercici de la reconstrucció d’un temps es llegeix com a paradís perdut però, en realitat, no tenia res de paradís".
El conflicte de la immigració clandestina en intentar arribar a Europa inspirà Josep Pere Peyró (Palma, 1959) per crear La Tanca, espectacle distinguit amb el Serra d’Or com a millor text de teatre en català. Peyró asseverà que "entenc el teatre com un fet col·lectiu" i recordà que "La Tanca és una obra que tracta dels clandestins que intenten arribar a ca nostra". L’autor, ja obtingué el mateix premi l’any 2005 amb Les portes del cel (2004), una peça que fa part d’una trilogia de caràcter social de la companyia La Invenció, en la qual també s’emmarca La Tanca.
Però aquests no foren els únics guardons de la vesprada d’ahir a l’Hotel Alimara de la Ciutat Comtal. Entre la resta de guanyadors destacaren Joan-Lluís Lluís amb el guardó a la millor novel·la Aiguafang; Joan Triadú por Memòries d’un segle d’or en la categoria de Memòries i Joan Ramon Resina per La vocació de modernitat de Barcelona en la secció d’Estudis Literaris. Maria Àngels Juanmiquel obtingué el premi de Literatura Infantil i Juvenil; Marta Balaguer el d’il·lustració en categoria infantil i Albert Jané el Juvenil per l’adaptació de L’Odisea d’Homer.
El director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Josep Massot, presentà la vetlada hi assistiren Josep M. Soler, abat de Montserrat, qui descrigué que "la revista Serra d’Or ha seguit durant cinquanta anys amb el mateix format i amb el mateix esperit" i explicà que "des de Montserrat voldríem tenir prou imaginació i capacitat suficient per adaptar-nos als nous temps perquè Serra d’Or continuï amb la seva aportació a la llengua, a la nostra cultura, al nostre país i als altres països d’expressió catalana".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Enhorabona a tots els premiats, en especial al meu amic, Guillem!!!