El ritme de la consciència

Els madrilenys Toom-Pak, que fan percussió amb material reutilitzat, presenten el seu espectacle ReciclArt aquest cap de setmana a Palma

TW
0

Botelles buides, bosses de paper utilitzades, bidons abandonats al carrer... Objectes com aquests normalment anirien a parar directament a la deixalleria, però els cinc membres de Toom-Pak els donen una nova vida en convertir-los en ‘instruments’ musicals. Els madrilenys presenten aquest cap de setmana a l’Auditòrium de Palma el seu espectacle ReciclArt, que resumeix els sis anys d’existència del grup. Els cinc membres de Toom-Pak en van fer ahir una petita demostració just davant de la plaça de les Tortugues. Va ser la demostració pràctica de la seva filosofia de treball, que es resumeix en la voluntat de mostrar com "el reciclatge i la reutilització, amb una mica d’enginy i fent la volta a les coses, permeten aconseguir resultats màgics", segons explicà Gorka González.

Els músics es coneixien de feia temps i compartien afició per la percussió quan els van fer el suggeriment de fer "alguna cosa diferent, aprofitant el moment que estam vivint". I és que, al cap i a la fi, amb el seu missatge també es diferencien de la resta de formacions de percussió. Així, van decidir començar a recol·lectar objectes, de tal manera que el seu local d’assaig "s’ha acabat convertint quasi en un taller de xapa i pintura". I és que aprofiten qualsevol cosa, des d’una pilota de bàsquet desinflada fins a peces de cotxe. Fins i tot han fabricat alguns instruments de PVC amb els quals poden fer melodies, i que ha calgut afinar. Després hi afegeixen els xiulets i sons fets amb el propi cos, ho amaneixen amb foc i aigua i obtenen una mescla "que fa vibrar". Volen mostrar al públic, sobretot als més joves, que es pot crear amb qualsevol cosa, "perquè en realitat el vertader artista és qui ho pot crear tot sense tenir pràcticament res", diu González.

El seu espectacle no és un sermó, sinó que senzillament actuen perquè el públic vegi amb els seus propis ulls els bons resultats que pot donar reciclar "i reutilitzar, que és la segona passa del procés a la qual encara ha d’arribar la societat". El grup va néixer a Alcalá de Henares i ha aconseguit diversos premis que els han faciliat viatjar per gran part de la Península i Europa. La seva proposta, en ser lúdica i musical ("una de les primeres formes de comunicació"), els permet difondre fàcilment un missatge de conscienciació. L’espectacle es podrà veure en doble sessió tant divendres com dissabte i diumenge, amb les sessions matinals dedicades especialment a les escoles.