TW
0

El fotògraf mallorquí Pep Bonet rebia ahir dematí un missatge de text al seu mòbil. "Enhorabona" li deia algun amic sense que ell sabés encara de què se’l felicitava. Aviat, però, va començar a lligar caps. "Deu ser alguna cosa del World Press Photo...".

I així era, per segon pic, la feina d’aquest fotògraf mallorquí ha estat reconeguda per una de les instituacions més importants de fotoperiodisme internacional. La seva sèrie de fotografies Forced Identity, que durant el mes de desembre es va poder veure al pati de la Misericòrdia i que retrata la prostitució a Centreamèrica, ha guanyat un segon premi de sèries fotogràfiques en la categoria de retrats. Un premi que el fotògraf valora molt positivament, "ja que el ressò que dóna aquest guardó farà que es conegui una problemàtica que no ha sortit molt a la llum". De fet, el fotògraf va reconèixer que, "encara avui ningú no ha tingut el coratge de publicar el reportatge, només el Consell de Mallorca va acceptar fer l’exposició en motiu del Dia internacional contra la sida". El reconeixement del WPP, a més a més, "anima" Bonet a continuar lluitant pels seus treballs.

El projecte de Bonet va començar al febrer del 2008 a través d’un encàrrec de Positive+ sobre la SIDA a Centreamèrica. "Vaig estar dos dies fent fotos i entrant en contacte amb el món gai, lèsbic i dels transsexuals. Entregat l’encàrrec, hi vaig tornar perquè tenia ganes d’aprofundir molt més en la vida de les persones que havia conegut", informa Bonet, que va realitzar aquí la història, un exemple entre molts dels que es troben entre les fotografies premiades del mallorquí, de Javiercito, un al·lot de 12 anys transsexual i enganxat al crac i a l’alcohol, que es prostitueix pels carrers de San Pedro Sula després de passar una infància plena d’abusos, drogues i maltractaments. "De fet, vaig presentar la història de Javiercito en una altra categoria del WPF i pensava que, si n’havia de guanyar alguna, seria aquesta", reconeix Bonet.

Pep Bonet ja va guanyar un segon premi al WPF al 2006. En aquella ocasió fou en la categoria d’històries d’esports amb una sèrie d’imatges de Sierra Leone sobre una campionat de futbol amb joves amputats a causa de la guerra.

La millor foto, sobre la crisi

El WPP a la millor fotografia de l’any fou per al nord-americà, Anthony Suau, que mostra un agent de la Policia d’Ohio durant l’escorcoll de la casa d’una família desnonada per no poder fer front a la seva hipoteca. La imatge, així, reflecteix una de les conseqüències de la crisi econòmica

La presidenta del jurat, Mary Anne Golon, explicà que la imatge representa "el tema més important avui dia, que són els cops de l’economia a escala mundial."

Així mateix, Goldon va comentar que "la majoria dels membres del jurat han considerat la imatge aterridora, perquè sembla una foto de guerra (...), però es tracta de gent que simplement no ha pogut pagar les seves factures, han estat desnonats i per això estan sent atacats".

La fotografia guardonada, realitzada el mes de març del 2008, forma part d’un reportatge de la revista Time sobre la crisi econòmica.

Seixanta-tres fotògrafs en deu categories han estat guardonats amb aquest prestigiós reconeixement. Tot i això, l’única que té un premi en metàl·lic és la d’Antohny Suau.

Walter Strada, Calleie Shell, Chen Qinggan, Lissete Lemus, Luiz Vasconcelos, Carlos Cazalis, Henry Agudelo, Mashid Mohadjerin i Paul Mohan han estat alguns dels altres fotògrafs guardonats amb un primer premi del WPP.

En l’apartat d’històries de retrats, en què Bonet ha quedat segon, el guanyador ha estat l’italià Carlo Gianferro per una sèrie d’imatges que reflectien interiors de cases romaneses i la seva gent.