TW
0

Situem-nos en el moment de la complicada batalla de Portopí. Els cavallers de Jaume I no gosen tirar endavant i el rei els repta tot dient: "Vergonya, cavallers, vergonya". Això és el que narra el Llibre dels Feits i així és com es titula el nou repertori dels valencians Al Tall.

El teatre Principal de Palma serà el proper 28 de gener, a les 20.30 hores, l’escenari del concert que Al Tall dedica al rei en Jaume, amb motiu del 800è aniversari del seu naixement. L’actuació, promoguda pel departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, donarà per clos l’Any rei en Jaume i tindrà el vilafranquí Tomeu Penya i l’occità Jan Maria Carlotti com a artistes convidats. Les entrades al concert seran gratuïtes i només cal demanar-les a la taquilla de la sala al llarg del mateix dia.

Pels set membres de la formació valenciana, no és nou això de dir la seva sobre un tema històric rellevant. "El 1979 vam fer una cantata sobre la guerra de successió i la batalla d’Almansa. Aquesta batalla acabà amb tot el llegat polític de Jaume I. Vergonya, cavallers, vergonya vindria a ser la segona part de Quan el mal ve d’Almansa", explicà l’autor dels textos i membre d’Al Tall, Vicent Torrent.

La cantata, interpretada pel grup valencià a ritme de guitarrons, flautes dolces, acordió, percussió, mandolina, dolçaina, llaüt i bandúrria, entre molts d’altres instruments, està composta per diferents peces que es belluguen entre molts estils. "Al concert, que dura una hora llarga, hi haurà des d’un roman çfins a una jota", apuntà Torrent.

Pel que fa als artistes convidats, Tomeu Penya cantarà Cançó des de Mallorca, una peça composta per ell mateix i amb lletra de Torrent dedicada a Jaume I, com també un parell de les seves cançons més conegudes. "M’agrada emprendre camins nous musicalment parlant", comentà el mallorquí. "En els meus trenta anys de trajectòria, mai no havia fet una cantata", afegí. La peça inclou personatges com Abu Yaya, la Sibil·la i l’himne de La Balanguera. Per part seva, Jan Maria Carlotti interpretarà Ab Greu consire, un bolero de Bernat Sicart, un trobador contemporani al rei en Jaume.

L’esperança és al passat

A través de la música, Al Tall posa veu al mateix Jaume I durant la seva davallada als inferns o des de la seva tomba, de la mateixa manera que parla i reflexiona sobre l’obra del Conqueridor. "No volem desactivar la figura de Jaume I convertint-lo en un personatge folklòric com els tres Reis d’Orient", diuen.

"El rei en Jaume no és història passada que cal dur al museu, ja que el seu testament polític és el nostre futur", assegurà Torrent. "La Corona d’Aragó era parlamentària i pactista, però amb la derrota a la batalla d’Almansa es va imposar l’obscurantisme i l’absolutisme polític castellà. Està clar que Jaume I és un actiu que s’ha de reactivar", conclogué el valencià.