TW
0

Les celebracions de Sant Sebastià sempre són multitudinàries, però això no vol dir que tinguin un esperit de festa popular ni participativa. Almenys, això és el que pensen els impulsors de les Festes populars a Ciutat 2009, que dilluns que ve inicien la primera edició amb l’objectiu de ser una alternativa al programa ‘oficial’ que organitza Eberhard Grosske.

Des del dia 12 fins al 19, i amb l’eslògan "...a ritme de revolta", aquesta iniciativa pretén reprendre la tradició de la festa antiga, per tal de fer-la, alhora, reivindicativa, crítica i participativa. Fa poc que s’ha constituït la Coordinadora de Festes Populars (CFP), que ha estat l’encarregada de posar en marxa aquesta proposta. El seu portaveu, Guillem Colom, explicà ahir que cada any Sant Sebastià "és una festa que es munta des d’una regidoria, sense la participació ciutadana real", mentre que ells proposen "una festa autogestionada que no depengui del partit que governa ni dels doblers que puguin aportar".

Recuperar la tradició

Segons Colom, la festa popular ‘tradicional’ encara continua viva a la Part Forana, però "a Palma s’ha perdut per complet. Aquí es dóna tot massa mastegat, sense cap tipus de participació". El que ells proposen, per entendre-ho de manera ràpida, s’inspira "en les festes majors alternatives que aquests darrers anys han sorgit al Principat i al País Valencià" amb l’objectiu d’establir "espais de socialització dels grups socials". Així, la CFP ha muntat diverses propostes i ha actuat com a coordinadora de diferents associacions amb interès d’organitzar activitats. Joves de Mallorca per la Llengua, la Casa Catalana, Cultura obrera, grups d’escoltes i associacions de veïns són alguns dels que hi participen. Dilluns que ve, per l’horabaixa, una cercavila i el necessari pregó donaran el tret de sortida.

La literatura serà la protagonista de la jornada de dimarts, amb la presentació del llibre La dragonera dels drangons, a càrrec d’Albert Herranz. L’endemà, el Casal d’Amistat Mallorca Cuba s’encarrega d’organitzar la xerrada Cuba: 50 anys de revolució i més, i dijous els Maulets posen en marxa la Diada Jove, amb una pintada d’un mural, música, jam session i torrada. Divendres, al més pur estil Love Parade, el col·lectiu 16Hz ha preparat la festa itinerant Reclaim the streets, amb un camió musical que conduirà els joves que el segueixin fins la Falca Verda.

Cultura popular i sopar

Dissabte serà el torn de la cultura popular, amb un taller de ball de bot i glosadors. Diumenge, la Diada Popular inclourà un torneig de futbol, un concurs de paelles, tallers, jocs per nins i un mercat de llibres. Per acabar, la revetla de dilluns unirà sopar i música. Als organitzadors els sap greu no haver pogut fer "una vetlada amb concert", que és l’assignatura pendent per a l’any que ve.