Dijous, la formació manacorina (amb Francesc Miquel Quetglas, Joan Toni Sunyer i Daniele Fregapane) l’estrenarà a la sala Petita del teatre Principal de Palma, un escenari idoni per al seu espectacle, no tan sols pel petit format de l’obra, sinó també per l’emplaçament del mateix espai. "M’agrada perquè la sala petita és com un sòtil del teatre. Així és també la nostra història, que s’extreu dels sòtils, d’anar a ca la padrina a remenar els trastos vells de les golfes", comenta Toni Rosselló, director del muntatge.
Així, Ganes de Mus, amb cinc narracions de l’escriptor de Manacor (extretes dels llibres Llodriguera i Diàfora), ens transporta 70 anys enrere, a una Mallorca rural i de postguerra. Un canterano es converteix en el quart personatge de l’obra i, així, els tres joves actors en van traient objectes, o els hi van col·locant, que els contextualitzen en un temps i un espai. "Són històries força dures, de contrabandistes, de penúries, de gent que hagué d’anar a Amèrica per guanyar-se les sopes", afegeix el director, que hi ha intentat mantenir en equilibri el llenguatge formal i el col·loquial seguint estrictament els textos d’Antoni Mus.
L’origen d’aquesta peça ens remunta un any enrere, quan la companyia proposà a Rosselló preparar un projecte per al certamen literari i tealtral Bòtil. Ell hi va veure l’oportunitat de rescatar una vella curolla que feia temps que tenia tancada en un calaix: uns textos d’Antoni Mus, un autor sovint oblidat però amb la força necessària per ser present als escenaris. Tot d’una s’hi posaren. I el que en principi havia de ser una simple lectura dramatitzada anà agafant forma teatral, tal com succeeix damunt l’escenari. "A mesura que les narracions avancen, els actors també evolucionen en un despullament que marca el ritme de l’obra", afegeix el director.
L’origen de Petita Pàtria, però, l’hem d’anar a cercar molt més enrere. Francesc Miquel Quetglas, Joan Toni Sunyer, Daniele Fregapane, Sara Montes i Catalina Pau, que amb prou feines superen els 20 anys, fa prou temps que col·laboren en la Mostra de teatre escolar de Manacor. Des de fa dues temporades, optaren per crear la companyia Petita Pàtria "per anar un poc més enllà", afirma Francesc Quetgles, que actualment estudia a l’Institut del Teatre de Barcelona. Una unió que els ha permès estrenar ja tres obres (Vikramorvaçi, Ganes de Mus i, no fa gaire, Els justos, d’Albert Camus).
"No ens podem aturar. Les ganes de fer feina són molt grans. Per nosaltres, el teatre i el fet d’assajar són com el fet de menjar", confessa el jove actor. Unes ganes i una complicitat que també destaca el director de Ganes de Mus. "Són gent que ha crescut dins el món escènic i que acumula un bagatge extraordinari per l’edat que té", afegeix Rosselló. Segons ells, poder estrenar al Principal és un reconeixement per tota la feina realitzada, en l’àmbit teatral, des de la capital del Llevant.
Tot i això, no amaguen un cert sentiment de "respecte" cap al públic de Ciutat: "Estam molt il·lusionats i tenim moltes ganes de defensar-la", assegura Quetgles sobre les quatre representacions (del 8 a l’11 de gener) previstes a Palma. Unes setmanes més tard, els dies 24 i 25 de gener, també duran l’obra al teatre de Manacor, l’espai que els ha vists néixer, en el qual creuen fermament i on volen continuar fent feina amb vista al futur.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.