TW
0

"Allò que val és la consciència de no ser res si no s’és poble". Són paraules del desaparegut valencià Vicent Andrés i Estellés pronunciades en una nit d’art, d’espectacle, d’il·lusió i de compromisos. Així ha estat enguany la Nit de la Cultura de l’Obra Cultural Balear, que es va desenvolupar a Artà, un poble que estima la seva tradició i la seva llengua. Era un marc idoni per a una entrega de guardons, els 31 de desembre, que reconeixen persones i entitats que treballen en defensa de la seva llengua i la cultura.

Gairebé 500 persones prengueren part en el Teatre d’Artà d’una vetllada de país, però foren moltes altres les que seguiren la gala perquè va ser retransmesa en directe per TV3 i IB3. Aquest acte posà el punt i final a la celebració del 45è aniversari de l’Obra Cultural Balear. Enguany ha estat especialment intens, ja que s’hi han sumat més socis que mai i s’han inaugurat més delegacions pròpies. Això va expressar el president de l’entitat, Jaume Mateu, que va tenir paraules d’agraïment per als guardonats amb el 31 de desembre pel seu "treball i esforç en la difusió, reconeixement i prestigi de la nostra llengua i cultura". També va donar l’enhorabona a IB3 perquè "en poc temps han aconseguit normalitzar-la lingüísticament. IB3 ja parla com li toca per naturalesa i per llei".

Per part seva, el batle amfitrió, Rafel Gili, va afirmar que "Artà és un poble que defensa la llengua i que estima i viu amb intensitat la tradició".

La presidenta del Consell, Francina Armengol, recordà que "mai les institucions no han estat tan compromeses amb la defensa de la llengua i la cultura".

A l’acte, hi varen acudir nombroses autoritats, com la consellera de Cultura, Bàrbara Galmés; la consellera de Treball, Joana Barceló; la directora general de Política Lingüística del Govern, Margalida Tous; el conseller insular d’Interior, Joan Lladó; la consellera insular de Cultura, Joana Lluïsa Mascaró, i la rectora de la Universitat, Montserrat Cases, entre d’altres. Una llarg llista seguida per representants del món de la cultura i de les arts.

Va ser una gala molt colorista i va incloure-hi actuacions que obtingueren forts aplaudiments del públic. Per exemple, Tomeu Penya interpretà Rock and Roll Star i Illes dins un Riu, mentre que el Jazz va arribar amb Lluís Vidal Trio. També la Musicogastronomia oferí delícies als assistents amb un tast a càrrec del grup revelació de la temporada Tiu. El grup català Manel posà ritme a la nit i les bombolles de sabó de Pep Bou no deixaren ningú indiferent. Aquestes varen ser acompanyades per les veus de Pep Tosar i Núria Feliu i de la música al piano d’Andreu Riera.

A part d’això, va ser una nit de commemoracions, d’homenatges i de record a aquells que ja no hi són i que varen contribuir a la tasca de promoció de la cultura i de la identitat del país. Un documental fet per Cesc Mulet, Els rastres fosforescents dels caragols, va servir d’homenatge al pintor Joan Miró en el vint-i-cinquè aniversari de la seva mort.

Amb tot, hi va haver un espai de tribut amb imatges a totes les dones dels Països Catalans i d’arreu del món que s’han dedicat a l’escriptura.

Tanmateix, l’acte va servir per presentar la nova campanya de l’OCB, Un cafè per la llengua, que iniciarà la seva singladura en començar l’any pròxim.

Els premiats tret de Miquel Barceló, el guardó del qual recollí la seva germana Margalida, hi foren presents i tots agraïren el distintiu, lloaren la tasca de l’OCB i l’encoratjaren a continuar fent país.

Mateu Xurí, amb una glossa sobre el que havia succeït durant la vesprada, posà punt a l’espectacle i el cant final de La Balanguera féu que l’auditori s’aixecàs en un autèntic acte de País i Cultura.