TW
0

Dia de xeremies, dia de festa grossa a sa Pobla. Això és precisament el que succeí ahir a la localitat quan el so de les xeremies, els tambors i els flabiols omplí durant tot el matí els carrers principals de la vila. El fred i qualque gota no espantaren ningú. Era la celebració del XIV Encontre de xeremiers i la cinquena edició de la Fira de luthiers, que any rere any omplen la plaça Major de música i festa, i que cada vegada tenen més adeptes.

En aquesta edició, han estat devers 300 músics que s’han ajuntat a sa Pobla aquest cap de setmana per tocar els seus instruments. La majoria arriba de gairebé tots els pobles de Mallorca, encara que enguany també hi havia representants de Catalunya, el País Valencià, Sicília i fins i tot un grup de Bulgària. L’alma mater de l’organització, Antoni Torrens, de l’associació cultural Albopàs, es mostrà ahir dematí molt content per la gran participació d’enguany i explicà que "a pesar de la pluja, la gent no s’ha fet por i continua tocant a la plaça Major i omplint-la de festa".

Entre els participants es trobava un grup de sis búlgars que eren presents per primera vegada en l’esdeveniment anual que se celebra a sa Pobla. Svetla Nicolova és la representant d’aquest grup i assegurà que "la nostra idea és apropar el so de la nostra gaita al so de les xeremies de Mallorca, per poder intercanviar les diferents maneres de tocar l’instrument". La curolla, doncs, no s’acabarà aquí, ja que les relacions entre ambdues formacions de músics poden continuar més endavant.

Precisament foren els intèrprets búlgars els grans protagonistes del concert de dissabte vepre. Així, feren sonar els seus instruments en un recital en el qual també participaren els músics sicilians. El concert tingué lloc a l’església de sa Pobla i, segons explicà Antoni Torrents, "ha estat d’allò més emocionant".

Fira de luthiers

Però els sonadors cediren ahir el seu protagonisme al luthiers, que per cinquè any consecutiu mostraren les seves "obres d’art" al públic, una bona part del qual és fidel des de la primera edició. Són els mestres d’aixa dels instruments i, una vegada més, posaren en relleu el valor de l’àmplia col·lecció d’aquells que encara es fabriquen a Mallorca, i que matenen viva la cultura popular.

En total, eren quinze les parades que feien part d’aquesta cinquena fira. Els amants dels instruments tradicionals pogueren conèixer de més a prop les particularitats de les xeremies, les ximbombes, els flabiols i les ocarines. Alguns interessats, fins i tot, volgueren provar el nou instrument abans d’adquirir-lo. Tot fou possible.