Molts han estat els actes que al llarg de l’any i fins avui dia s’han duit a terme amb motiu del vuitè centenari del naixement de Jaume I, més conegut com el Conqueridor.
El rei que féu entrar Mallorca dins el món occidental i la cultura i llengua catalanes rep avui un nou homenatge. El Centre de Cultura Sa Nostra, al carrer Concepció de Palma, allotja una mostra a través de la qual intenta traslladar a la realitat històrica el que molts de mallorquins i mallorquines tenen com un mite: els fets i la vida del rei en Jaume.
L’exposició, que s’inaugura avui a les 18.00 hores, neix fruit de la col·laboració entre el Consell de Mallorca, la Generalitat de Catalunya, el Museu d’Història de Catalunya i l’Obra Social de Sa Nostra.
La mostra, que restarà al centre fins a dia 29 de novembre, gaudeix d’un caràcter itinerant que la durà, el proper mes de gener, al monestir de Santes Creus (Tarragona).
Dividida en sis àmbits, l’exposició dóna la benvinguda al visitant amb un gran quadre de Jaume I com a fill il·lustre, cedit per l’Ajuntament de Palma, i un text que el presenta.
Una maqueta que reprodueix, segons el Llibre dels feits, la conquesta de Medina Mayurka i l’entrada del Conqueridor per la porta de Santa Margalida i la il·lustració d’un fresc del palau Aguilar de Barcelona que reprodueix els primers contactes bèl·lics del rei a Mallorca integren la primera sala de la mostra.
Una altra cambra acull en imatges l’opinió i coneixements de tres historiadors sobre el rei en Jaume i les seves fites.
Els tres primers àmbits introdueixen l’espectador en la vida del personatge i del seu temps, i tracten d’establir un pont entre el passat i el pressent geogràfic a partir de la figura del monarca.
L’eix central de la mostra és el quart àmbit, protagonitzat pels fets biogràfics, polítics i bèl·lics del rei i, especialment, en les conseqüències que comporten les conquestes, narrades a la crònica del monarca, el Llibre dels feits, "una obra literària clau per entendre la seva popularitat, ja que fou el primer rei que va escriure unes memòries", assenyalà el conseller de Presidència del Consell, Cosme Bonet, durant la presentació de la mostra als mitjans.
El discurs de l’exposició conclou amb els dos darrers àmbits, en què el visitant pot gaudir de tota una sèrie de peces d’art de gran valor per al coneixement d’aquesta etapa tan important de la història de Mallorca com a poble. El cinquè i sisè àmbit fan referència a la memòria que Jaume I ha deixat en la història col·lectiva.
El vessant didàctic
L’objectiu principal de Jaume I. Geografia, fets i memòria és la divulgació. La mostra ve acompanyada d’un seguit d’activitats didàctiques, "que fan que augmenti el rigor històric dels fets narrats", assegurà el director de l’Obra Social i Cultural de Sa Nostra, Andreu Ramis. Aquesta exposició "és una manera amable de fer arribar als ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears i del Principat la realitat històrica de Jaume I que emmarca el personatge dins el seu entorn social i cultural", afegí.
La presentació d’ahir també gaudí de la presència d’Agustí Alcoberro, director del Museu d’Història de Catalunya, que destacà la fita com "la primera gran exposició que el museu comparteix amb un govern d’una altra comunitat". Alcoberro espera que aquesta col·laboració no acabi amb Jaume I. Geografia, fets i memòria, perquè "tenim una història comuna en molts àmbits i Jaume I n’és només un".
Alcoberro parlà del rei en Jaume com "un monarca creador d’institucions i fundador, com a mínim, de dos regnes". El director del Museu d’Història de Catalunya, "per on han passat infinitat de mostres", destacà que la que avui s’inaugura "és una exposició amb un discurs molt ben construït i amb tot tipus de materials, que van des de documents originals fins a maquetes o l’ús just dels interactius".
Després de recórrer les sales per on transcorre la mostra, el visitant coneixerà un poc més qui era i què hi ha de veritat i de mite en aquell Jaume I, conegut amb el sobrenom del Conqueridor, que va ser comte de Barcelona, rei d’Aragó, de València i de Mallorca i senyor de Montpeller. Un rei que, des de la conquesta de l’Illa el 1229, ha esdevingut el principal referent de la nostra història.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.