Quina és la veritat d’una guerra? Cada persona que l’hagi patida tindrà i donarà la seva versió dels fets. Amb la intenció de recuperar la memòria històrica a través de la imatge, el teatre Municipal de Palma enceta avui cinc jornades de cinema sobre la Guerra Civil espanyola.El Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, mitjançant l’Arxiu del So i la Imatge, organitza el cicle "La guerra civil espanyola (1936 - 1939) a través del cinema", en col·laboració amb la regidoria de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística de l’Ajuntament de Palma.
Al llarg de cinc sessions, que tindran lloc des d’avui fins al proper 25 de novembre, es projectaran sis productes audiovisuals a través dels quals diferents directors donaran la seva visió d’una guerra viscuda o sentida. Així, la gran pantalla del Municipal acollirà produccions de Jesús Garay, Ramón Quadreny, Jean Paul Le Chanois, Luis Buñuel, Basilio Martín Patino, André Malraux i Felip Solé Sabater.
A Mirant al cel, el film que inicia avui el cicle, el segueixen, el 14 d’octubre, els documentals En la brecha i España 1936, un dia en la vida d’un líder sindicat de la CNT el 1937 i la caiguda de la monarquia, respectivament. Canciones para después de una guerra, de Basilio Martín Patino, protagonitzarà el cicle el dia 28 d’octubre, i el film d’André Malraux Sierra de Teruel ho farà l’11 de novembre. Patino presentarà el seu muntatge i el restaurador de cinema Ferran Alberich farà el mateix amb Sierra de Teruel.
El cicle, que passarà els films a les 20.00 h, es clourà amb dos capítols del programa Zona Roja, en què apareixen les Illes Balears.
El darrer film de Jesús Garay, "Mirant al cel"
La primera de les projeccions del cicle tindrà lloc avui i la protagonitzarà Mirant al cel, la darrera obra de Jesús Garay. El film, que es projecta per primera vegada a Mallorca, és una producció del 2008 protagonitzada per Paolo Ferrari i Gabriela Flores. La cinta narra com al març de 1938 Barcelona va ser contínuament bombardejada de dia i de nit per ordre expressa de Mussolini. Era un assaig que es feia per primer cop per terroritzar la població civil matant-la indiscriminadament i així guanyar la guerra. L’assaig va funcionar i es va aplicar a la Segona Guerra Mundial bombardejant Dresde, Londres, Colònia, Hiroshima i Nagasaki.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.