Si passejant pel centre de Palma trobau aparcats alguns cotxes destrossats, amb el capó xapat, no vos preocupeu, cap onada de vandalisme no ha pres la ciutat. O bé si veis el carrer de Sant Feiu engalanat amb banderins i dibuixos penjats dels balcons, no vos penseu que són les festes del barri.
Es tracta de la mostra Retroactiva 08, una sèrie d’instal·lacions urbanes que el Govern, en col·laboració amb Art Palma i l’Associació Independent de Galeries (AIGAB), ha organitzat amb motiu de la setmana de la Nit de l’Art.
Joan Artigues, director general de Joventut, presentà ahir amb els artistes aquesta original iniciativa, que pren Ciutat com a escenari i pretén demostrar que els premis Art Jove han servit per donar impuls a molts de joves.
Yolanda Adrover, Carles Gispert, Núria Marquès, Jaume Simó Sabater i Enric Socies són els cinc autors que participen en aquesta primera convocatòria de Retroactiva, tots ells guanyadors o mencions especials d’anteriors edicions dels premis Art Jove.
Els carrers Jaume III, Sant Feliu, les Voltes, Sant Nicolau, el Born i Constitució són alguns dels indrets on es poden veure aquestes obres urbanes, algunes de les quals atrauran, de manera indiscutible, la curiositat dels que hi passin.
Ahir, algunes d’aquestes instal·lacions ja estaven preparades, com és el cas de Retroprogrés, de Carles Gispert, que mitjaçant una sèrie de cotxes aparcats en carrers molt cèntrics, destrossats i precintats per la Policia, critica la privatització de l’espai públic. Segons l’artista, en forma d’espai cedit als vehicles, la instal·lació fomenta l’erosió dels barris i conforma la ciutat entorn d’un sistema perillós, sorollós, contaminant i antiquat.
El significat és contundent, però allò indiscutible és que la instal·lació crida l’atenció. Ahir eren molts els vianants que s’hi aturaven per fer-hi fotos o bé comentar el que pareixia que havia estat una desgràcia. Idò no, era art urbà.
Yolanda Adrover, de la seva banda, mostra a les Voltes Reflexos del jo, centrada en la ingenuïtat que es perd amb l’edat i es converteix en desconfiança i individualisme. Mind Drops, de Núria Marquès, representa les passes d’un artista des que emergeix fins que es consolida, i trasllada l’espectador per un recorregut de 20 dibuixos al carrer Sant Feliu, des del Casal Solleric fins a Es Baluard, símbol de la culminació d’un artista.
Per part seva, el Born és pres per Jaume Simó Sabater amb Una corona per al general Weyler. Aquesta tracta d’indentificar els ciutadans com a subjectes històrics complexos a través de la figura d’aquest personatge. Finalment, Enric Socies, amb Sal (escena àrida), vol fer una reflexió sobre l’agressivitat i la rotundidat, la inquietud i la indefensió.
L’exposició, que es mantindrà als carrers palmesans fins dissabte, s’inaugura avui a les 20.30. El punt de partida serà l’estret de la plaça de Sant Nicolau i es podrà conèixer de mà dels artistes mateixos.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.