El Consell de Mallorca ha volgut aprofitar els actes de la Diada de Mallorca i de l’Any Jaume I, que rememora els 800 anys del naixement del monarca, per apropar, d’una manera diferent, la història del conqueridor als ciutadans. L’encàrrec de fer-ho va recaure en el reconegut compositor Antoni Parera Fons i en l’escriptor Guillem Frontera, que decidiren que una cantata era la manera més adequada de plasmar aquells fets.
Onze escollits solistes, juntament amb el Cor de la Fundació Teatre Principal, el Cor Infantil del teatre Principal i l’Orquestra Simfònica de Balears Ciutat de Palma, seran els encarregats de dur la cantata a l’escenari diumenge que ve a les 20.30 hores al teatre Principal.
El conseller de Presidència, Cosme Bonet, presentà ahir la iniciativa, "la més important dels actes programats dins l’Any JaumeI", i es mostrà convençut que l’obra "complirà amb les expectatives, si no les supera". A més, destacà la feina elaborada pels dos artistes.
Frontera assegurà sentir-se "molt satisfet" que pensassin en ell per escriure la lletra de la cantata, que servirà per revisar i matisar la nostra història. L’escriptor ressaltà que, a l’obra, hi han volgut incorporar "el punt de vista de la gent que vivia a Mallorca en el moment de la conquesta, trasmetre la seva por i la incertesa", com també "donar veu a la terra, sacrificada per les guerres, a través de dues veus femenines: una soprano i una mezzo".
Parera Fons es mostrà molt emocionat per l’encàrrec i donà les gràcies al Consell de Mallorca per la confiança depositada en ell. El compositor subratllà que "la música és una manera d’enriquir l’espectador, de despertar en ell certs sentiments". Parera Fons es congratulà d’haver tengut l’oportunitat de fer la feina amb Frontera i recordà la fluïdesa i el bon enteniment que hi hagué entre ambdós a l’hora de realitzar la composició. A més, volgué destacar la qualitat dels cors i dels solistes, i agraí la seva gran tasca a Xisco Bonnin, director del Cor de la Fundació Teatre Principal.
Dins la cantata, que té poc més d’una hora de durada, es distingeixen alguns versos de Rosselló Pòrcel, en boca de l’Illa, i també la inspiració de Frontera en El llibre dels fets.
Entre els solistes que posaran veu a la història d’el rei en Jaume es troben José Antonio López, Francisco Vas, Maia Planas i Celdoni Fonoll, a més de la col·laboració de LLuís Maicas.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Me sent orgullós d'aquesta cantata, amb el meu aplaudiment perquè tots els intervinents fossin mellorquíns sobretor l'escrptor Frontera i el músic Parera, vaig pasar una hora, i eren les 4 de la matinada, sense donar-me conte. Gràcies Parera, Gràcies Frontera i Gràcies Teatre Principal amb en Xisco Bonnín, així com el Consell Insular a través de Cultura. Miquel Cabot Parets c/Llarg 106- Santa Maria del Camí
Sembla interessant, enhorabona i sort, Guillem!