Entre el material que Pere Calders (1912-1994) va llegar a la Universitat Autònoma de Barcelona hi havia La ciutat cansada, una novel·la sense desenllaç. La donació va convertir aquella història, escrita des de l’exili mexicà durant els anys quaranta, en un material d’estudi i susceptible de sortir al mercat. El catedràtic Jordi Castellanos i Joan Melcion, especialista en Calders, s’han atrevit ara a publicar-la a Edicions 62 sense afegits ni esmenes, tot i ser conscients que l’autor l’hauria corregida.
"Tot i l’aspecte d’obra no acabada, està en la línia del millor Calders", comentaren els dos estudiosos, que han comptat amb la col·laboració econòmica de l’Institut d’Estudis Catalans i el vistiplau dels descendents de l’autor.
En el llibre, en procés d’elaboració durant vuit anys i que Calders va abandonar finalment, hi apareix una ciutat estat basada en sis tradicions, quatre de les quals "són lletra morta". Castellanos i Melcion, autors del pròleg, apuntaren durant la presentació de l’obra a Barcelona que "Calders vivia un moment de transformació de la seva literatura, de crisi literària, i començava a veure llunyana la possibilitat de retorn de l’exili". La ciutat cansada ofereix "un retaule de personatges estripats i plens de cinismes amb un Calders desencantat de la condició humana". "És una novel·la coral en la línia més dura i menys amable, amb una certa violència verbal i una anàlisi de la ciutat", explicaren els experts.
Durant la Guerra Civil, l’activitat creativa de Calders visqué una gran intensitat com a dibuixant i periodista, i com a escriptor s’endinsà en la creació d’una literatura de guerra en què destaca Unitats de xoc. L’exili a Mèxic durant 23 anys li permeté reprendre la vida familiar. Però el divorci de la seva primera esposa, no reconegut a l’Estat espanyol, dificultà encara més el retorn a Catalunya, que es produí l’any 1962. La publicació de L’ombra de l’atzavara i de Ronda naval sota la boira no foren gaire celebrades, al principi.
La popularitat de Calders esclatà l’any 1978. La companyia de teatre Dagoll Dagom estrenà Antaviana, en què es partia d’una lectura de l’obra de Calders. L’èxit d’aquella gira permeté a l’autor intensificar la seva dedicació a la literatura.
La Universitat Autònoma de Barcelona prepara aquesta temporada més títols inèdits de Calders: La marxa cap al mar i Sense anar més lluny, a càrrec de Carlos Guzmán i Valentí Rossell, respectivament. I Magda Alemany organitza una selecció de la correspondència entre Calders i el seu pare durant els 23 anys d’exili.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.