Hi ha una cuina, sovint desendreçada i amb les restes del darrer sopar encara per escurar. Damunt la taula, la propaganda i els mapes turístics es barregen amb pinzells, pintures i altres estris propis de l’ofici. Un ordinador portàtil, un i-pod, un cendrer amb quatre llosques mal apagades i una maleta a mig fer o desfer.
L’olor d’aftersun es mescla amb la d’aiguarràs. Els pots de pintura s’apilen juntament amb els del menjar precuinat. Les taques de colors han passat a ser una decoració més del subsòl.
Així és l’escenari on Claus Hugo Nielsen, Tommy Petersen i Carsten Fock passen el mes de juliol. Tots tres són artistes i han estat convidats a passar una residència de quatre setmanes als estudis que el Centre Cultural d’Andratx té a les seves dependències. Tres estudis independents que, des que el centre va reobrir les seves portes, el mes de març passat, han vist passar artistes de tot el món. Avui són dos danesos i un alemany. Demà, un americà i un grec.
Claus Hugo Nielsen ja fa tres setmanes que és al centre i, en la recta final, reflexiona sobre la seva feina. "He fet més del que em pensava", admet, "creia que en ser un lloc tan turístic com Mallorca m’acabaria distraient, però aquí he pogut trobar una bona atmosfera", diu aquest jove, que també ha gaudit d’alguns moments d’oci durant les tres setmanes que ha estat aquí.
"És un rotllo molt diferent del que et pots trobar a Berlín o a Copenhagen. És realment especial, idíl·lic. Com els estudis estan de cara a la muntanya, ets lluny de tot el trull", afegeix el seu company Tommy Peterson. De fet, els tres al·lots (que han fet amistat al mateix centre) no han sortit gaire a fer turisme. "Anam a Palma per comprar material i poca cosa més", reconeixen. A la platja també hi van, encara que sovint és en aquest espai on sorgeixen les grans idees. "Que vagis a la platja no vol dir que no facis feina. A vegades, quan estàs nedant, enmig de la mar, és quan més feina fas", expliquen.
Arianne Gaazenbeek és la directora del Centre Cultural d’Andratx. "Tenim un equip d’experts encarregats de valorar totes les sol·licituds que ens arriben i l’única condició és que, una vegada finalitzada l’estada, deixin alguna de les seves obres aquí. És l’estada a canvi d’obra", afirma la directora, que també té, entre altres projectes, el de poder fer intercanvis entre artistes illencs i estrangers.
Un espai desconegut
El Centre Cultural d’Andrax nasqué l’any 2001 de la il·lusió del matrimoni Jacob i Patricia Asbaek, dos galeristes belgues que trobaren en els paratges d’Andratx un espai idoni per al seu somni. El centre, de titularitat privada, ha viscut uns anys d’incertesa, però l’entrada d’un potent inversor del món bancari belga sembla que ha donat un nou aire al CCA. L’única condició era reactivar-lo, fet que estan aconseguint amb reconegudes exposicions, col·lectives i individuals, i un complet programa d’activitats que ara, durant les nits d’estiu, prometen màgiques i artístiques vetlades a la fresca.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.