Com els governants de l’època moderna (des de final del segle XV fins als canvis de règim de principi del segle XIX) accedien al poder és un dels temes que més interessa a l’historiador i catedràtic de la UIB Josep Juan Vidal, que amb els seus col·legues Onofre Vaquer Bennàssar i Toni Picazo ha realitzat l’estudi de la Sociologia del poder al Regne de Mallorca durant l’època moderna. L’estudi posa nom, llinatges i interessos a aquells que tingueren poder i exerciren influència a les Illes.
El poder que s’exercia des de les institucions fins a la guerra de Successió, en què Felip V i Carles d’Àustria es disputaven la Corona espanyola, eren similars a Mallorca, Menorca i Eivissa. Errors tàctics de la flota castellana, a favor de Carles d’Àustria, feren que en conquerir Mallorca i Eivissa partissin deixant Menorca en mans filipistes.
La primera conquesta anglesa
En aquest marc entraren en joc els anglesos que, conscients de la posició estratègica de l’illa dins la mar Mediterrània i la importància d’apoderar-se d’un port important a la zona perquè les seves naus hi passassin l’hivern i interceptassin així el comerç enemic, s’aliaren amb Carles d’Àustria per conquerir l’illa. "Tothom creia que els anglesos estaven a favor de Carles d’Àustria, però el que en realitat volien era guanyar Menorca", assenyalà Vidal. "Entre 1708 i 1712 hi ha a Menorca uns anys de dualitat governativa en què, malgrat que la història ha estat molt indulgent amb els anglesos, durant la primera conquesta es cometeren forts abusos vers la població civil, que denuncia insistentment els abusos a què és sotmesa", afegí. Els governadors anglesos a Menorca conservaren el respecte per la religió catòlica i mantingueren les institucions pròpies de l’illa.
Dins l’estudi, el tema de la conquesta anglesa de Menorca comparteix protagonisme amb els grups de poder a la Mallorca moderna, els tipus de càrrecs o l’Administració del Regne i les friccions amb l’Administració Reial, entre d’altres. Però la documentació que prova els abusos a la població menorquina no havia estat fins ara treta a la llum, perquè "crec que aquest aspecte ha estat negligit per una historiografia tradicional excessivament esbiaixada cap a cantar les glòries de la dominació anglesa". El professor acaba d’escriure un llibre que es titula Sa conquesta anglesa i la pèrdua espanyola de Menorca. 1708 (Ed. El Tall i IEB) i que se centrarà a narrar la conquesta anglesa de Menorca.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.