TW
0

Seguint amb el tema del dia passat, diguem que els geògrafs Malte Brun i Huot es sorprenien de veure en el mapa d'Abraham i Jafuda Cresques el rei de la Guinea, emperador de Tombuctu, de qui els cartògrafs jueus n'havien fet un curiós retrat i no menys interessant referència: «Aquest Senyor Negre és apel·lat Mussemelly, senyor dels negres de Guinea. Aquest rei és el més ric i el més noble de tota aquesta partida per l'abundància d'or que és recollit en la sua terra.»

I veim, efectivament, un negre coronat, que porta cota de malla sota la xil·laba i corona de quatre puntes treborades al cap. Sosté amb una mà una bolla i en l'altra un ceptre amb cim de palmeta.

Observaren que aquest rei compartia l'Àfrica amb altres tres monarques, igualment retratats en ingenus però aclaridors dibuixos: El rei d'Organa, el de Núbia i el de Babilònia. Del primer diu: «Aquí senyoreja lo Rei d'Organa, un sarraí que contínuament guerreja els sarraïns marítims i altres alàrabs.» (Turbant abundós, barba florida, samitarra a una mà, escut amb mitja lluna i tres oros a l'altra, túnica bufada i peus descalços). Del segon ens diu que «aquest rei de sarraïns està en tot temps en guerres o armes amb els cristians de Núbia que es troben sota la senyoria de l'Emperador d'Etiòpia de la terra del Preste Joan.» I veim un musulmà, sobre seient encoixinat, home barbut de cara rodona, turbant fins a les celles, barba rodonenca, ceptre i un escut de tres mitges llunes). Del quart, que seu a la gatzoneta, turbant i barba, és detall curiós que sosté un ocell, probablement falcó de caça i diu: «Aquest Soldà de Babilònia és gran i poderós entre els altres d'aquesta regió.» I no lluny del tram final del riu Nil, prop del
Caire, veim la ciutat de Babilònia, plaça murada amb el seu estendard de doble lòbul i mitja lluna. Però no és aquesta la Babilònia bíblica sinó la població egípcia Imbaba, que fou important mercat de caravanes i nus de comunicacions fluvials. Pel que fa al rei d'Organa, es refereixen, en realitat, els Cresques, a la ciutat algerina de Reggan, antigament Reggane, un oasi en el Touat, altre temps importantíssim per a les comunicacions pel desert.

I anant, finalment, a Mussemelly, senyor de la Guinea, no hem d'oblidar que amb aquest nom es designava tot el litoral africà que existeix entre Senegal i Gabon, així com el seu hinterland. Regió aquesta que restà inclosa a l'imperi del Malí, dels mandingues, que es desenvolupà entre els segles XI i XVII, amb un nucli inicial que fou la contrada de Bamako. L'època del seu major poder fou durant els segles XIII i XIV, és a dir, en temps dels Cresques, i el nom d'un dels monarques d'aquell moment era un tal Mussa, musulmà de religió. De manera que això de Mussemelly podria significar Mussa de Mali.

MIQUEL FERRÀ I MARTORELL