TW
0

Les publicacions de l'Abadia de Montserrat publicaran la biografia definitiva sobre el poeta mallorquí Bartomeu Roselló-Pòrcel. El llibre és un treball de Roberto Mosquera que ja es troba molt avançat i que podria veure la llum a la represa després de l'estiu. Així ho va explicar a Diari de Balears Josep Massot i Muntaner, director de la casa editorial, la principal en aquests moments dedicada a l'assaig en llengua catalana.

Massot va explicar que «aquest serà un llibre molt interessant i molt important per fixar de manera definitiva la vida d'un dels poetes més influents sobre les generacions posteriors».

Nascut al carrer de Sant Llorenç, al barri del Puig de Sant Pere de Palma el 1913 i mort al sanatori d'El Brull el gener de 1938, quan només tenia 24 anys, Bartomeu Rosselló-Pòrcel ha estat una de les figures principals de les lletres catalanes. Amic íntim de Salvador Espriu, les seves restes mortals no varen poder tornar a Mallorca fins a l'any 1977. Actualment, reposen a la mateixa tomba que les del seu amic i mestre Gabriel Alomar, així mateix mort a l'exili, a Alexandria, el 1940.

L'obra de Rosselló-Pòrcel ha marcat de manera clara la d'altres poetes de la generació de postguerra, com Blai Bonet, i fou la gran introductora de la modernitat literària a la poesia illenca que en aquells moments estava dominada pels poetes de l'Escola Mallorquina.

D'altra banda, les publicacions de l'Abadia de Montserrat han tancat un conveni de col·laboració amb l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) per tal que sigui aquesta institució illenca la que doni suport a les col·leccions que l'editorial edita de manera conjunta amb la Universitat de les Illes Balears (UIB).

Fins a aquest moment els exemplars de la biblioteca Miquel dels Sants Oliver o de la biblioteca Marian Aguiló (entre les dues es publiquen uns quatre volums a l'any) gaudien del suport del Consell de Mallorca, però aquestes ajudes eren negociades volum a volum i això provocava certs desquadraments en els anys electorals que impedien la viabilitat de projecte. Amb el nou conveni el que es pretén és garantir l'estabilitat per a unes col·leccions que han esdevingut indispensables per a l'alta cultura del país.

També dins de la universitat hi haurà canvis i ja no serà el departament de català qui figuri com a editor sinó la mateixa universitat, atenent la política de reordenació del servei de publicacions de la casa.