El professor de la Universitat de les Illes Balears, Damià Pons, està treballant en l'estudi d'un dietari inèdit de l'escriptor Llorenç Riber. Aquest text, que es troba dipositat a la biblioteca Lluís Alemany de la Misericòrdia, abraça el període comprès entre els anys 1936 i 1947 i «es tracta d'un dietari de feina que en cap cas no va ser escrit amb la intenció de ser publicat», assegurà l'investigador.
Pons ja va tenir constància de l'existència d'aquest document en l'època que ocupava el càrrec de conseller de Cultura del Consell Insular de Mallorca, i des d'aquesta instància «es va procedir a la compra d'un document que és molt interessant, per evitar que pogués sortir fora de l'Illa o que anàs a parar a alguna col·lecció documental privada».
L'investigador també està realitzant la tasca d'inventari, catàleg i buidatge del conjunt d'articles que va escriure Riber al llarg de la seva vida, i molt especialment de les col·laboracions a la premsa catalana duites a terme entre els anys 1913 i 1936. La intenció de Pons és presentar el resultat de la seva feina en el marc d'unes jornades que tindran lloc durant la tardor al voltant de la figura de l'autor de .
Segons el professor de la UIB, «la majoria dels articles de Riber no han suportat gens bé el pas del temps» i assegurà que «molt pocs, per no dir cap, tractaren temes d'actualitat». La intenció de Pons és continuar-ne el buidatge perquè té en ment escriure una nova biografia de Riber. «I això només ho podem fer si els articles ens indiquen alguna cosa essencial, alguns canvis d'orientació o de pensament, o si el dietari inèdit aporta informació precisa».
En aquest sentit, s'ha de destacar que el dietari abraça la totalitat dels anys de la Guerra Civil espanyola, que Riber passà a Mallorca fent de professor d'institut, abans de la seva instal·lació a Madrid. «El dietari, en cas de voler-se publicar, hauria d'anar amb nombroses anotacions i acotacions per tal de situar correctament cada un dels personatges que hi surten. És una tasca molt complicada ara que han passat tants d'anys des de la redacció», assegurà Pons.
Sigui com sigui, tant la investigació de les publicacions en premsa com el nou dietari, poden ser cabdals per entendre alguns dels posicionaments de Riber en l'etapa final de la seva vida, és a dir, des del 1936 fins a la seva mort el 1958.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.