Obres d'art espoliades pels nazis?

Àustria commemora el setantè aniversari de l'annexió al III Reich en un ambient polèmic

TW
0

Àustria commemora aquesta setmana el 70è aniversari de la seva annexió a la llavors Alemanya hitleriana enmig de la polèmica sobre la presència en un important museu de Viena de diverses obres d'art suposadament espoliades pels nazis. Al centre de la disputa hi ha el Museu Leopold -principal atracció de l'anomenat «barri dels Museus» de Viena-, on s'exposen llenços dels pintors austríacs més coneguts del segle XX, com Egon Schiele, Oskar Kokoschka o Gustav Klimt. El museu es nodreix de la col·lecció privada de l'austríac Rudolf Leopold, que comprà a partir dels anys 1950 devers 5.500 obres, que cedí el 1998 a una fundació que du el seu nom.

Amb motiu d'una exposició de l'obra del també austríac Albin Egger-Lienz al Leopold, la comunitat jueva de Viena i el partit d'oposició Els Verds denuncien la presència en aquest museu d'almenys onze obres de procedència dubtosa.Es tracta de set quadres pintats per Schiele, tres del també austríac Anton Romako i un d'Egger-Lienz, que segons un informe jurídic de la Universitat de Salzburg foren adquirits pel col·leccionista després de la Segona Guerra Mundial de manera irregular o dubtosa. Georg Graf, autor de l'informe, destacava ahir, en una roda de premsa a Viena, que Leopold «hauria d'haver sabut que els quadres originalment estaven en mans de persones perseguides pels nazis».

El seu informe conclou que les onze pintures en qüestió «són clarament obres espoliades» pels nazis, que haurien de ser tornades als hereus dels propietaris originals. A Àustria hi regeix des de 1998 una llei de restitució d'obres d'art espoliades, que tanmateix es limita a museus estatals i que no s'aplica al Museu Leopold. Andreas Nodl, membre del consell director de la Fundació Leopold, va manifestar ahir que no es tornarà cap obra, ja que no existeix cap obligació legal per a això. Això sí, assegurà que en cas de produir-se un judici la seva fundació acceptarà qualsevol decisió dels tribunals. El mateix Leopold també va rebutjar les al·legacions i acusa els hereus de «voler només fer diners» amb les obres, cosa que la comunitat jueva de Viena ha refutat amb indignació.