TW
0

Un grup de científics anuncià ahir el descobriment al nord-oest de Madagascar d'un voluminós amfibi, al qual han donat el nom de «granota diable», que visqué fa entre 65 milions i 70 milions d'anys i que podria haver menjat dinosaures nounats.L'animal era més gros que qualsevol granota que visqui avui dia i potser que hagi estat la més grossa que hagi existit mai, d'acord amb allò declarat pel paleontòleg David Krause, de la Universitat Stony Brook, Nova York, un dels científics que han realitzat la troballa.

El seu nom, Beelzebufo ampinga, prové de Beelzebuf, que és el significat de diable en grec, i de buf, que és el llatí de calàpet. Ampinga significa «escut» i té a veure amb una part de la seva anatomia que s'assembla a aquesta arma. El Beelzebufo feia 41 centímetres de llarg i pesava al voltant de 4,5 quilograms. Estava poderosament armat i tenia una boca ampla i mandíbules fortes. «No és impossible pensar que pogués descendir de rèptils, mamífers o granotes més petites, i fins i tot -si es considera la seva mida- podria provenir dels dinosaures», comentà Krause.

Susan Evans, paleontòloga de la Universitat College London, una altra científica que ha participat en la troballa, observà que «ha d'haver estat bastant dolenta».

Els seus descobriments s'han publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences. Encara que en visqué molt lluny, el Beelzebufo sembla que està relacionada amb un grup de granotes que viuen actualment a l'Amèrica del Sud, segons han comentat els científics. Se les anomena granotes «Pac-Man a causa de les seves enormes boques. Algunes tenen banyes petites al cap, com en podria haver tingut el Beelzebufo, cosa que motiva el sobrenom de «granota diable».

El Beelzebufo era molt més gran que qualsevol dels seus parents, «com si hagués usat esteroides», afirma Krause. La granota més grossa coneguda fins ara era la goliat, de l'Àfrica, que pot fer 32 centímetres de llar i 3,3 quilograms de pes.