Des de fa anys, experts i tècnics han alertat dels problemes d'estructura que pateix la Seu.

TW
0

El Capítol de la Seu pren mesures de seguretat per evitar accidents en cas que es produeixin nous despreniments de la rosassa, mentre que una tècnica de la Direcció insular de Patrimoni Històric del Consell es va desplaçar ahir fins a la Catedral per analitzar sobre el terreny els desperfectes i elaborar l'informe preceptiu.Després de la visita, el canonge encarregat del patrimoni de la Seu, Llorenç Tous, i l'aparellador del temple, Bartomeu Bennassar, explicaren que, com a primera mesura, s'acordonarà a l'interior de la Seu l'àrea de la rosassa i s'hi instal·larà, «com més aviat millor», una malla de protecció.

A falta de les conclusions de l'informe de Patrimoni i dels arquitectes de la Seu, aquestes mesures de seguretat i la situació que a primera vista ofereix aquest enorme vitrall apunten a un delicat estat de conservació. Des de fa anys, explicà Bennassar, es tenia constància que «bastants vidres presentaven esquerdes». Ara, el temor dels tècnics no és tant la situació dels vidres, sinó el bon o mal estat del morter que els subjecta a la pedra de Santanyí. Per reposar els vidres que es varen desprendre dijous, s'habilitarà sobre la teulada de la nau central una bastida de sis metres d'altura que permetrà accedir a la zona dels desperfectes. Aquesta bastida servirà també per agafar mostres i examinar al detall l'estat de conservació del morter, el marès i els vidres. Depenent del resultat, apuntà Bennassar, per ventura s'haurà de restaurar tota la rosassa.

Ni la consellera insular de Cultura, Maria Lluïsa Mascaró, ni el director general de Patrimoni, Biel Cerdà, no coneixien ahir els detalls de la primera inspecció de la tècnica del departament que dirigeixen, l'arquitecta del Consell Francisca Cursach.

L'únic que Cerdà va aportar fou que «de moment, a falta de més estudis», havia estat informat per l'arquitecta que «no podia vincular el despreniment dels vidres amb l'aTIÀrfoc». Per part seva, la consellera Mascaró no va dubtar a recordar que Patrimoni realitzarà o encarregarà un estudi sobre el volum de decibels i vibracions que pot suportar l'estructura de la Seu.En els sis segles d'història de la rosassa, només un llamp, una tempesta i l'ona expansiva d'una bomba de la Guerra Civil han aconseguit fer malbé aquest gran vitrall. A més, des de fa anys, experts i innombrables tècnics han alertat sobre els problemes d'estructura que pateix la Seu, com la fonamentació d'esquerdes en façanes i la contaminació ambiental que danya la pedra.