Amb manco galeries mallorquines i poca por de la recessió econòmica, així va començar ahir Arco, la Fira d'Art Contemporani de Madrid, que afronta la 27a edició amb molts canvis, en el que és el segon any sota la direcció de Lourdes Fernández. El més polèmic: la retallada de galeries espanyoles, que han baixat a 67, davant l'augment d'estrangeres, 157. Aquesta aposta per la «internacionalització» afecta també Balears, que de vuit galeries el 2006, en té només quatre en aquesta edició.
Amb el lament per la suspensió d'Art Cologne Palma, «una oportunitat perduda», els galeristes illencs en plantegen un altre: el de la falta de presència institucional balear com en anys passats, quan el Govern organitzava un còctel al recinte firal. Arco ocupa nous pavellons a Ifema i presenta nous programes, com Performing, amb art en directe, on hi ha seleccionada «la incendiària proposta» de Joan Morey, de l'Horrach Moyà, titulada Per acabar amb el judici de Déu. Els directius d'Arco diuen que la seva aposta és situar-la en el nivell «més alt». Luis Eduardo Cortés, d'Ifema, ho va resumir així: «Tenim vocació de ser una de les fires més internacionals del món i això significa idees clares en la selecció». S'ha de recordar que un comitè de galeristes de l'Estat i estrangers fa la selecció partint de criteris establerts. La seva actuació resulta polèmica en moltes edicions.
Ferran Cano, Pelaires i Xavier Fiol són les galeries de Mallorca acceptades en el programa general, i Horrach Moyà, en dos d'avantguarda.Ferran Cano, amb un estand de creadors joves ja encaminats, compta, entre d'altres, amb Emparo Sard i Pep Guerrero, o els sempre polèmics Óscar Seco, Martín i Sicilia. Pelaires hi és amb Guillem Nadal -que sorprèn en primícia amb una potent peça escultòrica-, Rafa Forteza, Carlos Valverde i la seva geomètrica escultura en carboni, també novetat, o els consagrats Miquel Navarro, Kounellis, Paladino.
Per part seva, Xavier Fiol, que es va estrenar tot just obrir la fira venent una obra de Pep Llambias al Govern de Múrcia, aposta per «un projecte internacional, el discurs del qual intenta reflectir el full creatiu actual». Ho fa amb Santiago Rosta, Joan Fontcuberta, Ricard Chiang, Tim Ayres i Umberto Manzo, entre d'altres.
Els galeristes de Mallorca no temen la recessió, «l'art de qualitat és un valor en alça», comenta Fiol -el mateix que asseguren els responsables d'Arco després dels resultats de les darreres subhastes-, i es mantenen en espera amb una bona selecció d'artistes. El que sí que demanen és major implicació de les institucions públiques en la promoció de l'art i de la cultura, que Ferran Cano va resumir amb un enèrgic: «Que es posin les piles i que s'adonin d'una vegada de com és d'important el turisme cultural».
Algunes autoritats illenques van viatjar ahir fins a Arco, que avui inauguren els reis d'Espanya. Hi eren Maria Antònia Munar, presidenta del Parlament de les Illes, que va ressaltar «la qualitat» de la fira; Francina Armengol, presidenta del Consell de Mallorca; i Joana Lluïsa Mascaró, consellera insular de Cultura.
Per part del Partit Popular també hi van ser la presidenta del partit, Rosa Estaràs, amb Francesc Fiol i Carme Feliu, que volgueren donar «suport als artistes i galeristes» i reclamar que «el Govern balear hauria de tenir una presència a Arco i fer tot allò que sigui possible perquè galeristes i artistes tinguin aquí una oportunitat d'excepció», assenyalà Estaràs.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.