Canta'm una història

Ara que el musical està de moda, arriba 'Grease, el musical de tu vida' a Palma

TW
0

El musical és un gènere que des de fa un temps copsa les sales de teatre nacionals i sembla que va en augment. Malgrat aquesta sobtada febre cap a aquest gènere, que atrau tot tipus de públic, el musical té una llarga trajectòria a les cartelleres internacionals, i Brodway, amb espectacles que freguen les 9.000 representacions, n'és un exemple. Més a prop nostre, «la febre nacional dels musicals va començar a Barcelona fa 18 anys» assenyalà el director teatral Ricard Reguant, que ha dut Grease fins a Palma. Les companyies i directors catalans com d'Dagoll Dagom, Àngels Gonyalons, Ricard Reguant, Cocó Comín i Mario Gas al TNC, apostaren per aquest atractiu gènere, directament vingut de Broadway.

«Barcelona era la capital del musical als anys noranta i massa companyies apostaren per dur obres d'aquest tipus a escena, cosa que comportà una disminució de la qualitat de l'oferta» assegurà Reguant. Poc després, Madrid agafà el relleu de la Ciutat Comtal i l'escena de la capital esdevingué el nou referent pel que fa al musical, amb directors com Luis Ramírez i obres com West Side Story, El Hombre de la Mancha o Chicago, que no aturaren de conrear èxits de públic i de crítica.

L'èxit del gènere a Madrid «va atreure les multinacionals estrangeres, que duien els seus espectacles des de Broadway i d'altres punts per ésser representats a la capital, amb l'únic canvi dels personatges i les adaptacions i traduccions musicals al castellà en alguns casos» assegurà Reguant. Aquest ha estat el cas de La Bella i la Bèstia, Cats, Mamma Mia o El Fantasma de l'Òpera, entre d'altres obres professionalment conegudes com a franquícies. «La nova via per exportar títols propis i coneguts arreu del país la va obrir la producció de Siete novias para siete hermanos, fa quatre anys» afegí el director.

Pel que fa a Grease, el musical de tu vida s'instal·là el 2006 a la cartellera barcelonina amb un èxit de públic tan gran que va promoure la producció de nous musicals per part de companyies catalanes, que ara omplen la cartellera de la Ciutat Comtal. «Grease ha obert la porta per als musicals a Barcelona» apuntà Reguant. Pel que fa a Madrid, el panorama del musical a l'escena de la capital no queda enrere. A l'actualitat els escenaris madrilenys tenen obres com We will Rock you, Jesucristo SupeStar o Hoy no me puedo levantar, entre d'altres títols.

L'èxit de produccions com Grease o High School Musical, que aterrarà a Palma el proper més d'abril està «en la confluència de molts factors indeterminats» assenyalà el director: «Quan una obra fracassa sempre se sap quin ha estat l'error, però si un muntatge té èxit, ningú té la clau».La combinació adequada d'aspectes com «el vestuari, la música, la coreografia, els actors i la direcció, poden fer que una obra tingui èxit» assenyalà Reguant. «Malgrat tot, és difícil competir amb les grans produccions estrangeres, que gaudeixen de molt més pressupost que no nosaltres», va afegir.