TW
0

F. MARÍ./L. ACEDO. Palma.
Les prescripcions del Consell respecte a l'Atiar Foc no es compliren. El renou permès no havia de superar els vuitanta decibels i els coets havien d'esclatar arran de terra, dues condicions que segons fonts del Capítol de la Seu no es dugueren a la pràctica, i així ho confirmen els audímetres que la Brigada Verda col·locà al rosetó i al primer pis de la capella Reial de la Seu. La xifra d'aquests audímetres gairebé dobla el renou permès en el cas de la capella, en el qual marcà 130 decibels, mentre que al rosetó el nivell de soroll fou de 115. Uns indicadors que, tal com s'havia indicat des del Capítol i des de la Comissió de Patrimoni del Consell, posaren en perill els vitralls i l'estructura de la catedral de Mallorca.

Tot i la situació de risc, no s'hagué de lamentar cap trencament, com sí que succeí l'any 1999, quan alguns vitralls del rosetó principal de la Seu caigueren a causa de les vibracions dels focs artificials. Malgrat l'espectacularitat i l'entorn idíl·lic de l'espectacle, el president del Capítol, Joan Darder, lamentà també ahir que «els focs artificials esclataren a l'aire, no arran de terra com s'havia acordat, i les vibracions eren superiors a allò que en un principi es va signar en el contracte amb l'Ajuntament de Palma», assegurà.

Una vegada vists els resultats, el president del Capítol manté que amb vista a una possible futur correfoc, s'haurà d'estudiar amb més deteniment i tenir en compte i respectar l'acord signat. «A més, s'hauria d'organitzar amb més antelació del que s'ha fet enguany», assegurà. En aquest sentit, lamentà les presses de darrera hora per part de l'organització que, «a les 17.00 hores de diumenge, encara em demanaren poder il·luminar interiorment la Seu». Darder destacà que el teló de fons de l'espectacle, presidit per una Seu il·luminada per dins i per fora, «va ser una meravella, però si no es conserva es pot acabar perdent».