El nou Consistori palmesà s'havia proposat enguany convertir el centre de Palma en un infern, i si bé és cert que en part ho aconseguí, també ho és que aquest fou un infern innocent i benèvol, ben allunyat del que són les entranyes de Llucifer.
L'aTIÀfoc passà la seva primera edició amb bona nota, però també s'endugué un caramull de punts febles que haurà de tenir en compte amb vista a les properes edicions, en el cas que l'Ajuntament opti per mantenir aquesta fórmula. Hi mancà agilitat, espectacularitat en alguns trams i també coherència en tot el conjunt. Tot i això, el primer aTIÀfoc deixà imatges realment interessants i bon gust de boca per a les properes edicions, sobretot pel que fa a l'espectacle musical i pirotècnic que tingué lloc a la Seu com a final de festa.
Cap a les sis i mitja del capvespre sortiren del carrer Unió i en direcció a la plaça de la Reina les 11 bèsties de foc convidades per a aquesta primera edició. Entre aquestes hi havia la Cucafera de Muro, el Jenot de sa Pobla, la Bèstia de Santa Margalida, en Freu de Campos, els Corbs de Sant Nofre de Sant Joan, el Boc d'Esporles, el Gos Cancerber del Vallès, en Grafus de les Terres de l'Ebre, en Godrà de Caldes, la Deessa Boscana de MaNcor de la Vall i la Bèstia Cap de Fibló de Menorca.
Més tard, potser massa i de massa lluny, concretament des de la Misericòrdia, sortiren les 11 colles de dimonis, que no arribaren mai a enganxar-se amb les bèsties que els precedien. Aquest fet creà un buit a la festa que provocà que molta gent es dispersàs i acabàs abandonant el carrer.
Mentrestant, i des del parc de la Mar, la catedral de Mallorca oferia una imatge d'excepció. Tenyida de vermell i ambientada en un infernal renou, la Seu estava a l'expectativa de l'espectacle pirotècnic que tanta polèmica ha generat els darrers dies. La gent, perduda i despistada, no sabia gaire on anar, ja que l'interior del parc de la Mar era tancat; els accessos a la Seu, barrats i l'activitat, tal com es podia veure en les pantalles de televisió que havia instal·lat IB3, era a l'altra banda de l'aigua, allà on precisament no es podia accedir.
Diables, tamborers i xeremiers i una cinquatena de músics de l'Orquestra Simfònica de les Balears ocuparen llavors les escales que baixen al parc de la Mar. Fou en aquest punt quan es produí un dels moments més màgics de la nit, en què una música celestial ressonava en una Seu infernal tenyida de vermell. Als músics s'hi afegiren els més de 300 dimonis que, amb torxes a les mans, ocuparen la murada.
Un espectacle molt atractiu vist des de la televisió o des de les pantalles gegants del parc, però un poc decebedor per als ciutadants que s'ho miraven des de l'autopista de Llevant, ara que, per fi, ja havien trobat el seu lloc dins l'espectacle.
I amb la Seu presa pels dimonis començà un piromusical que, si bé destacà per la seva espectacularitat, també és cert que acabà una mica com la processó de la moixeta. Un piromusical que sortí de l'aigua per prendre el cel i tenyir-lo de mil formes i colors al so d'una banda sonora que incloïa peces tan dispars com el Llac dels Cignes, Robbie Williams, Dover, Tomeu Penya, Antònia Font o Maria del Mar Bonet, entre molts d'altres. Un piromusical que quedà deslluït per la manca de traca final, que fou anul·lada a causa de les pressions del Capítol i del Partit Popular pels desperfectes que podrien provocar a la Seu els petards d'excessiva potència. Un piromusical que fou «gairebé» perfecte si li traiem, tal com es podia escoltar en les opinions de la gent un cop acabat l'espectacle, un final incípid, un muntatge musical mal acabat i un gran nigul de fum instal·lat just davant de la Catedral.
Pel que fa a les xifres d'aquest primer aTIÀfoc, la Policia Local confirmà l'assistència de prop de 65.000 persones, res a veure amb els centenars de milers de ciutadants que anys enrere omplien el passeig marítim de banda a banda per presenciar l'Aiguafoc. Així mateix, la Policia també reconegué que «molta gent ha marxat» després d'una llarga estona d'espera, abans que començàs el castell de focs. Pel que fa als incidents, la Policia també informà de 24 persones ateses per cremades lleus.
Més xifres de la nit foren les més de 1.500 persones que feren possible la festa (entre dimonis, tamborers, músics i organització) i les 3.771 unitats de focs d'artifici amb un total de 592 quilograms de pólvora cremats.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.