Una gala cultural cada trenta dies. D'ençà de la reobertura, el Teatre Principal s'ha convertit en el centre neuràlgic dels esdeveniments artístics i literaris de l'Illa. Fa dos mesos acollia l'entrega dels premis Mallorca, el desembre fou l'escenari dels 31 de Desembre i ahir vespre acollí l'entrega dels Ciutat de Palma, uns guardons que han patit molts alts i baixos d'ençà de la seva creació, l'any 1955, i que enguany sembla que tornen a renéixer amb la voluntat de preservar la llengua i la cultura catalanes.
Les portades literàries premiades en anteriors edicions ornamentaven un escenari que, a l'estil dels Oscar de Hollywood, il·luminava alternativament guardonats i públic. Uns convidats, per cert, ben diversos tant pel que fa a ideologies com a professions, encara que la majoria estaven vinculats al món de la cultura o la política.
La reivindicació per part dels guanyadors sobre la necessitat de fomentar la nostra llengua i la insistència de Cort per obrir altres camins amb la creació de dos premis nous (animació i crítica literària), foren els ingredients més destacats d'una gala ben poc animada. Així i tot, s'agraí en aquest sentit que l'entrega de guardons, presentats per Joan Carles Palos i Glòria Franquet, fos ràpida i les intervencions dels premiats, concises. Tan sols Manel Marí, que s'emportà el Joan Alcover de poesia per El tàlem, s'allargà un poc més en el seu discurs fent referència a una anècdota viscuda aquell mateix vespre dins el taxi que el portava a l'acte.
Abans havien pujat a l'estrada Javier Roca Cortiñas, premi Animació; els arquitectes dels 38 pisos tutelats per a persones majors que obtingueren el Guillem Sagrera; Javier Pérez, que s'endugué l'Antoni Gelabert d'Arts Plàstiques; la professora Rosa Maria Llabrés, guanyadora de l'acabat de crear premi de Crítica Literària; i Miquel Mas Ferrà, que obtingué el Llorenç Villalonga de Novel·la.
La gala començà amb bastant de retard, però el frenètic ritme d'entrega dels guardons féu que el públic no s'ensopís gaire, com havia succeït en altres ocasions. A més, l'espectacle encara havia d'arribar.
A les deu del vespre tocades, Maria del Mar Bonet i Miguel Poveda pujaren a l'escenari per presentar, per primer pic a l'Illa, l'espectacle Els treballs i els dies, una barreja de sons provinents de la Mediterrània que sorprengué gratament el públic.
En el seu paper d'amfitriona, la batlessa de Palma, Aina Calvo, va estar acompanyada pel Consistori al complet, a més del president del Govern, Francesc Antich; la presidenta del Consell, Francina Armengol; la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar, i el delegat del Govern, Ramon Socies.
El món de la cultura hi fou representat per desenes de cares, entre les quals destacaren les dels escriptors Neus Canyelles, Melcior Comes, Bartomeu Fiol, Miquel Bezares i Sebastià Alzamora; el catedràtic de la UIB Damià Pons; el president de l'OCB, Jaume Mateu; l'editor Francesc Moll; l'historiador Pere Fullana; els artistes Ramon Canet, Erwin Bechtolf i Joan Costa, i la viuda de l'escriptor Camilo José Cela, Marina Castaño.
Una vegada entregats els guardons als premiats d'enguany, els organitzadors de l'esdeveniment volgueren agrair la dedicació de Francisca Gamundí, funcionària de l'Ajuntament de Palma, per al correcte desenvolupament dels Ciutat de Palma al llarg dels anys.
La vetlada es clogué amb una copa de cava al Casal Solleric i la inauguració de l'exposició dels finalistes d'Arts Plàstiques. L'entrega dels Ciutat de Palma era una prova de foc per al nou equip municipal. A la gala, tret de l'esplèndid recital de Bonet i Poveda, tot hi continuà com sempre, llevat de la presència del bilingüisme.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.