Caterina Valriu: «La narració, el moment de l'oralitat, és un plaer»

La filòloga ha celebrat el 20è aniversari de na Catalina Contacontes

TW
0

Na Caterina Valriu (Inca, 1960) és conscient que és «un model de llengua» quan conta contes. Per això, procura usar «un llenguatge ric, correcte i variat». Ho fa a través de na Catalina Contacontes, que féu néixer el 1987 i que durant 20 anys no ha deixat d'embadalir infants, joves i adults narrant contes i rondalles d'arreu del món. Entre biblioteques, centres culturals i escoles, calcula haver fet «unes 1.200 sessions de contes» a Mallorca i a la resta d'Illes, així com també a Madrid i «a les trobades de contadors d'arreu de l'Estat».

Els inicis de na Catalina Contacontes vénen marcats per la voluntat de «fer de pont envers la lectura», però amb el temps prioritzà «el moment de l'oralitat, de la narració, com una estona de plaer». Caterina Valriu, professora a la Universitat de les Illes Balears, pretén «la revitalització de les rondalles i dels materials populars» i fuig «de contar sempre les mateixes històries: els Grimm, els Perrault, els Andersen» i deixa espai «als autors moderns o recupera les versions autòctones de les rondalles». Els àlbums il·lustrats i els llibres d'imatges són també materials ben presents dins la maleta de na Catalina Contacontes, plena també d'objectes màgics que deixa descobrir als infants.

Les sessions de Valriu solen durar una hora. Sap que «cada vegada és més difícil mantenir l'atenció dels més petits», però creu que la seva capacitat de concentració «depèn de qui tenen davant i del que fa aquest». Per això, quan la conviden a contar contes posa en joc «molt d'esforç, molts de recursos i l'experiència d'aquests 20 anys». Sempre espera a saber quin públic tindrà per decidir el repertori, ja que creu necessari «construir la sessió en funció del públic». A Mallorca, l'espai de la narració oral «s'està ocupant amb grups de teatre, que fan molt bona feina», afirma la contacontes, «però que no es poden adaptar tan fàcilment al públic a causa del seu lligam a un guió».

Na Caterina Valriu s'ho passa «tan bé com el primer dia» amb una tasca, la de narradora de contes, que fa anys desenvolupaven molts pocs. Recorda Nati de Grado, Elisabeth Abeyà i destaca que la narració oral té cada vegada més professionals i espais a Mallorca, pensant, no sense raó, que ha contribuït «un poc que això fos possible».