Sa Màniga recupera els grans autors del teatre català dels segles XIX i XX

La Càtedra Joan Ramis aprofundeix en la història teatral catalana

TW
0

M.M.RAYÓ. Palma.

L'auditòrium de Sa Màniga acollirà avui i demà un seminari d'Història del Teatre Català que, segons el seu responsable, Pere Santandreu, permetrà «un repàs intensiu a 800 anys d'activitat dramàtica», a més d'oferir sobre el tema «una idea bastant precisa».

Les jornades tenen l'objectiu, doncs, no sols d'oferir als participants «una visió general de la història del teatre català» sinó també de «recuperar alguns textos de gran potencial dramàtic dels principals autors dels segles XIX i XX». Objectiu, aquest darrer, que es realitzarà mitjançant les lectures dramatitzades i la posada en escena de diversos fragments dramàtics a càrrec d'Aina Calpe, Lluqui Herrero, Toni Gomila i Rosa Fortesa.

Herrero i Gomila recuperaran, avui dijous a les vuit, dues narracions de Salvador Galmés de les primeres dècades del segle XX, que malgrat que «no són ben bé textos teatrals», afegeix Santandreu, «tenen un gran interès dramàtic».

Divendres, la jove actriu Rosa Fortesa es posarà en la pell de La infanticida, monòleg escrit per Víctor Català (pseudònim de Caterina Albert), elaborat a finals del segle XIX i que Santandreu no dubtà a qualificar com de «petita joia».

Per la seva banda, Aina Calpe serà l'encarregada de recitar els diferents textos dramàtics seleccionats pels ponents del seminari. La seva lectura, acompanyada d'imatges i música pròpies de l'època en què aquells foren creats, serà el complement perfecte a la teoria exposada pels experts.

Teatre modern

El repàs teòric a l'activitat dramàtica s'obrirà avui a les 10.30 hores amb la conferència del doctor en filologia catalana, director de Sa Màniga i coordinador de la trobada, Pere Santandreu, sobre el teatre medieval. Seguidament, el professor de la Universitat d'Alacant, Gabriel Sansano, parlarà als assistents sobre el teatre modern, mentre que el també doctor en Filologia Catalana Ramon Bacardit ho farà sobre el teatre del segle XIX.

Les arts escèniques del segle XX, entre 1898 i 1939, serà el bessó de la ponència llegida pel professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Francesc Foguet el divendres a primera hora. Posteriorment, hi haurà una conferència del teatre del segle XX, d'entre els anys 1939 i 1981.

La producció teatral dels darrers anys, compresa entre el 1981 i 2007, serà la temàtica tractada per l'autor i director de teatre Albert Mestres. El coordinador de la Càtedra Joan Ramis i Ramis de Recerca, Formació i Documentació Teatral de la UIB, Francesc Perelló, serà l'últim a participar i ho farà analitzant el teatre actual de les Illes Balears.

El seminari afegeix per últim Pere Santandreu, que «tancarà el 2007 encetant el 2008», fent referència al petit homenatge que Sa Màniga farà a l'escriptora Mercè Rodoreda, de la qual se celebrarà el centenari del seu naixement l'any que ve, amb la posada en escena del seu monòleg Zerafina.