Pere Capellà arriba a les escoles a través de «Val més un dit en es front»

Edicions UIB presenta divendres aquest nou volum d'Artigues, Alomar i Oliver

Pere Capellà.

TW
0

Amb l'objectiu d'acostar l'obra de Pere Capellà als centres de secundària, Antoni Artigues, Maria Magdalena Alomar i Gabriel Oliver, Majoral, acaben de publicar, dins edicions UIB, El teatre de Pere Capellà: «Val més un dit en es front»: propostes per a l'aprenentatge.En ell, a part d'una breu introducció a les obres representades de l'autor s'aprofunditza sobretot en el llibret Val més un dit en es front del qual se'n reprodueix l'adaptació que, l'any 2004 i en motiu del 50è aniversari de la mort de Capellà, en féu Antoni Artigues amb un grup d'estudiants de les especialitats de Primària i d'Educació Especial de la Facultat de Magisteri.

Segons Artigues, l'adaptació està feta per «llevar-li un poc la pols». Després de 50 anys de ser escrita, continua explicant Artigues, «hi havia moltes coses que féien nosa i que podrien, fins i tot, ser malinterpretades». Així mateix, Artigues n'actualitzà el llenguatge i l'escurçà fins i tot a una hora la durada a fi de poder ser més representable.

Val més un dit en es front és una obra autobiogràfica de Pere Capellà en la qual narra la història d'un home que ha d'abandonar l'ofici de mestre per dedicar-se a fer fideus. Segons Artigues, aquesta obra és 100 per cent autobiogràfica i així ho reconeixia en vida el mateix Pere Capellà. En aquesta obra es reflecteix les vivències diàries d'un mestre d'escola depurat per les penúries econòmiques i la repressió franquista, fet que la fa idònia pel seu tractament a instituts de secundària i a les facultats de magisteri. El teatre de Capellà, Artigues el definí com «un teatre modernista que té la virtut d'agradar a joves i grans» i que, «tot i tenir el sentit de l'humor propi del teatre regional sempre té algun fons», com és, en aquest cas, «l'exaltació de l'artista», un tema «propi dels modernistes».

Darrere la reproducció d'Artigues i d'un àmpli decàleg sobre com posar-la en escena, hi ha un apartat didàctic a càrrec de la professora Maria Magdalena Alomar en la qual es proposen exercicis adaptats a l'alumnat de secundària.

Aquest llibre didàctic sobre el teatre de Pere Capellà serà presentat aquest divendres, dia 21 de desembre, a Algaida.