El Teatre Principal de Palma s'omplí de nou dissabte per acollir la Nit de la Cultura i l'entrega dels premis 31 de Desembre. Música, poesia i també alguns pessics de reivindicació i record s'anaren succeint en una gala que durà devers dues hores i que es pogué seguir en directe pel Canal 33, la televisió d'Andorra i, encara que en diferit, per IB3. Precisament, aquest fet televisiu marcà els dos discursos de la vetlada. Jaume Mateu, president de l'Obra Cultural Balear, lamentà que molts «valencians i valencianes de migjorn no poden compartir avui aquest acte amb nosaltres per decisió tirana del govern de Francisco Camps», mentre que la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, donà la benvinguda als «espectadors de les Illes, de Catalunya, d'Andorra i d'aquells a qui encara els ho permeten al País Valencià».
Amb una puntualitat extrema, segurament per exigències del directe televisiu, els premis 31 de Desembre s'anaren alternant amb les actuacions de grups com Cap·pela (que obrí la gala), Fora des Sembrat, Miquel Mariano i Anegats, entre d'altres.
Els primers guardonats de la nit foren el Cercle Artístic de Ciutadella, que rebé el premi Francesc de Borja Moll pels seus 126 anys d'existència i les nombroses iniciatives pel foment de la cultura catalana. El premi Josep Maria Llompart fou entregat a l'històriador Ramon Rosselló i Vaquer, que agraí el reconeixement «d'aquests 40 anys d'investigació històrica». També fou guardonat el col·legi públic Gabriel Alzamora, que des del centre antic de Palma lluita cada dia per integrar els nouvinguts a la llengua catalana. Des de Menorca recollí el premi Bartomeu Oliver el col·lectiu Soca de Mots per la recuperació dels glosadors i la seva difusió entre els joves.
El premi Miquel dels Sants Oliver fou compartit entre l'obra Formentera. En les teves mans i la cantata Rua Fosca. En recollir el premi, Jaume Santandreu dirigí un record pel jove finat Eusebio Ebulabate, una víctima més de les armes que són representades a Rua Fosca.
El Consell de Joventuts de les Illes Balears, encapçalat per Rafel Sedano, rebé el premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel. Guillem Frontera rebé el Gabriel Alomar i tingué unes sentides paraules per aquest diari dient que «una part de mi, l'he construïda gràcies al Diari de Balears».
Finalment, la plataforma Calvià per la Llengua i Madiop Diagne reberen el guardó al voluntariat lingüístic.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.