Audàcia, il·lusió, pantomimes, rialles, colors, màgia... qualsevol d'aquestes paraules servirien per il·lustrar el significat que ha tingut i que encara té el circ per a molts de nosaltres. Resulta transcendent no oblidar que moltes han estat les generacions de jovenets i jovenetes d'arreu que s'han fet grans amb l'esdevenir d'aquests espectacles.
Així, són nombrosos els insulars que, baldament el pas dels anys, recorden encara amb certa nostàlgia aquelles gèlides sessions de circ, els horabaixes de Nadal de postguerra. Els ciutadans i ciutadanes eren habituals espectadors d'aquestes exhibicions car foren assídues les companyies que oferien les seves actuacions a la capital mallorquina, i s'arreplegaven a indrets com ara l'actual plaça de l'Olivar.
Idò bé, aquestes festes nadalenques el circ d'un temps tornarà de nou a mostrar-se a Palma i recuperarà així el tarannà d'aquelles ancestrals representacions que el temps s'encarregà d'esborrar de l'oferta cultural. Poc més o manco, aquesta és la filosofia que asseguren seguir els integrants del Circ Bover, els quals han apostat per un circ que neix del model més tradicional i genuí, emperò, que incorpora avantguarda i creativitat.
Enmig del període de decadència progressiva pel qual ha passat aquesta indústria durant aquests darrers lustres, un grapat d'artistes mallorquins devers l'any 2005 decidiren engegar un projecte diferent. No hi ha dubte que la participació d'algunes d'aquestes persones en el Circ Cric -com ara Sebastià Jordà-, ha donat un aire fresc a aquesta arriscada empresa.
La proposta d'aquest col·lectiu pretén rememorar el sentit primitiu d'aquests esdeveniments, tot acostant l'espectacle al públic. Pep Villalonga, un dels seus actuals integrants, confirma que «una de les senyes d'identitat d'aquesta oferta és mantenir una interacció constant entre els artistes i els assistents». Una de les qualitats diferencials del Circ Bover és l'absència d'animals i centren així l'atenció dels visitants en els quefers dels seus malabaristes, dels seus acròbates o dels equilibristes.
En aquest sentit, asseguren que les seves actuacions no estan pensades només per a nins i nines, car incorporen un sentit afegit que les fan prou suggeridores per a molts dels adults que sovintegen els seus espectacles. Tot plegat, fa indicar que aquesta és un alternativa al model de circ que molts estam acostumats a gaudir. Així idò, sota aquestes premisses es presentarà aquesta innovadora companyia a Ciutat durant aquestes properes festes de Nadal, concretament, les actuacions es duran a terme des del dia desset de desembre fins al dia vint de gener. L'estada de la carpa serà al parc de la Mar, just devora dels antics edificis militars.
Tal com hem dit, hi ha una intenció explícita d'ubicar el visitant en un esglaó de privilegi a dins l'atracció, emperò la singularitat de la proposta es projecta més enllà de les carpes vermelles. Arran de la posada en funcionament del Circ Bover, paral·lelament, ha rebrotat un lloable projecte el qual pretén fer arribar els enginys i la màgia, inherents a aquest tipus d'activitats, a aquelles persones que més dificultats tenen.
No de bades, aquesta temptativa pareix que es marca dos terrenys d'actuació; per un costat, els grups o sectors socials autòctons amb mancances socioeconòmiques i, en segon lloc, col·lectius localitzats al Tercer Món. La primera d'aquestes iniciatives recull totes aquelles actuacions orientades a acostar la pròpia atmosfera que rodeja el circ a tots aquells joves i infants que conviuen a diari amb mancances com ara la falta d'integració, els problemes familiars o d'altres complicacions socials. Aquestes activitats es concreten en la realització de tallers en els quals els mateixos artistes ensenyen i ajuden els nins i adolescents a realitzar i millorar aquelles destreses que fan d'aquesta una atracció per a molta gent.
Pep Villalonga ressalta la vàlua dels tallers, «aquesta és una de les activitats que més ens omplen, ja que la interacció que es crea amb aquestes persones acaba sent molt reconfortable, tant per a ells com per a nosaltres». Fins avui, s'han dut a terme diversos tallers a indrets com ara llars de menors -en les quals els educadors han valorat molt positivament la influència que per aquestes persones han tingut les sessions rebudes- o en barriades ciutadanes amb algunes mancances socials. Precisament, a hores d'ara els integrants del Circ Bover estan embarcats en la realització d'un d'aquests tallers a la Soletat, on ha estat molt l'interès mostrat pels assistents.
Emperò, el vessant social no queda aquí. Fa uns mesos, es va posar a caminar el Circ Solidari, el qual, segons el grup, «neix de la necessitat de crear un projecte actiu que asseguri l'exportació del riure des de Mallorca fins a diferents països del Món».
La primera de les empreses que l'agrupació ha engegat fou l'estada de la petita companyia als camps de refugiats del Sàhara, on s'instal·laren durant dos mesos en els quals no aturaren d'actuar. Tingueren la possibilitat de poder visitar els cinc campaments que hi ha actualment a aquest racó del desert africà. En ells, la fantasia del circ hi celebrà una gran quantitat de representacions.
De fet, al Sàhara s'alternaven les funcions de circ de l'horabaixa amb els tallers al dematí, tot fomentant el caire més humà i seriós d'una activitat tan somrient com és el circ.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.