Cases pairals i modernistes
Quan Antoni Gaudí vingué a Mallorca el 1903 per tal de restaurar la Seu, feina que es perllongà una desena d'anys, va fer diverses excursions arreu de l'illa i en passar per Bunyola comparà aquesta vila muntanyenca amb altres pobles dels Pirineus, aquells que li havien inspirat de molt jove diverses escriptures, com aquell manuscrit de Reus on explica que «la casa és la petita nació de la familia. La familia com la nació té història, relacions exteriors, canvis de govern. La familia independent té casa pròpia, la que no ho és té casa de lloguer. La casa pròpia és lo país natal, la de lloguer és lo país de l'emigració: per això la casa pròpia és l'ideal de tothom. No's concebeix la casa pròpia sense familia: sols es concebeix així la de lloguer. A la casa de familia se li ha donat lo nom de casa pairal. Amb aquest nom, qui no recorda algun petit exemple en lo camp o en la ciutat? L'esperit de lucre i els canvis de costums han fet desaparèixer de la ciutat la major part de les cases pairals, les que resten patint una situació tan oprimida i insuficient que acabarà amb elles. La necessitat de la casa pairal no és sols d'una època i familia determinada, és la necessitat de tothom i de sempre...» Aquests mots del gran mestre ens conviden a descobrir tres cases pairals d'estil modernista a l'esmentada vila de Bunyola, evocació d'uns textos de 1878 sàviament raonats.
També a Illes Balears
- Un ciutadà envia una carta a la consellera de Salut per a denunciar el tracte lingüístic rebut a l'hospital Verge de la Salut
- El ple del Consell de Mallorca vota en contra de la subvenció per a la Setmana del Llibre en català
- Concentració aquest dijous: «Contra la segregació i l’empobriment del saber, reivindicam una educació pública, de qualitat i en català»
- Sergio Rodríguez (Vox), desbocat al Parlament
- Quan començarà el curs escolar 2025/2026 a les Illes Balears?
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.