Pere Joan Martorell presenta «Llibre de les revelacions» a l'Espai Mallorca

A l'acte assistiren els escriptors Baltasar Porcel i Sebastià Alzamora

TW
0

Pere Joan Martorell (Lloseta, 1972), actual director general de Cultura del Govern balear, va presentar Llibre de les revelacions a l'Espai Mallorca de Barcelona acompanyat pels escriptors mallorquins Baltasar Porcel i Sebastià Alzamora. El llibre, editat per Moll, representa la segona novel·la de Martorell, que ja acumula una extensa bibliografia poètica.

«El protagonista és un jove poeta que ha guanyat un dels premis literaris més importants de la literatura catalana», va revelar Martorell. L'escriptor va comentar que l'obra incideix en «l'educació sentimental d'un jove sotmès a unes problemàtiques que li dificulten la creació de la seva pròpia identitat».

Martorell va matisar que «m'interessen els personatges que superen situacions conflictives», i va mantenir que «no tenc un poder imaginatiu extraordinari, per la qual cosa prenc aspectes de la realitat i els pas a la ficció». Així mateix, el director general va apuntar que «hi apareixen llocs recognoscibles», i va remarcar que «les escenes més truculentes són les que més a prop són de la realitat».

A Llibre de les revelacions, la insòlita bellesa d'un jove d'un poble de Mallorca desencadenarà en una lluita per la pròpia identitat a través d'una sexualitat desbordant i de la sospita de no ser fill del seu pare. «Existeixen tres personatges principals que formen un triangle menys típic del que podria semblar», va assegurar Sebastià Alzamora, que aquesta mateixa setmana acaba de publicar a Proa la seva quarta novel·la, amb el nom de Nit de l'ànima, i en la qual la sexualitat també és un eix del llibre.

«Pere Joan és un gran constructor de personatges i utilitza un llenguatge molt precís i exigent, amb un gran domini del punt de vista», va indicar. Alzamora va recalcar que «cal reivindicar que un poeta s'atreveixi a escriure novel·les, ja que a un narrador li sol anar molt bé el tracte proper amb la poesia per una capacitat de treure rendiment al llenguatge».

Per Porcel, «l'estil de Martorell flueix i l'autor coneix els recursos literaris d'un llenguatge determinat d'un lloc». L'andritxol aclarí que «l'estil està lligat al lloc d'on sorgeix, amb uns registres de la vida d'un poble i una dimensió cultural i intel·lectual». Porcel expressà que «al llibre apareixen uns costums però també unes idees i uns personatges amb una certa ambigüitat» i defensà que «Martorell pertany a un corrent de mitja dotzena d'autors de Mallorca que irrompen amb força».