La història oculta de l'art gòtic a l'Illa

El Museu de Mallorca mostra els processos i tècniques que s'han seguit per restaurar les peces

TW
0

F. MARÍ. Palma.

Llum difusa, reflectografia d'infraroigs, raigs ultraviolats o raigs X. Aquestes són les tècniques que, encara que hom pugui associar al camp de la medicina, han esdevingut cabdals per a la restauració i la conservació del nostre patrimoni.

Cinc mesos després de finalitzar el programa de restauració de pintura i d'escultura gòtiques, el Museu de Mallorca aprofita la celebració de l'Any de la Ciència per mostrar les entranyes del seu fons des d'un punt de vista químic, físic i històric.

Quins són els recursos tècnics que permeten diagnosticar l'estat de conservació d'una peça, com també les diferents pràctiques aplicades per a la seva restauració, són la base d'aquesta mostra, que es podrà veure fins al 6 de gener sota el títol Mètodes de diagnosi i conservació de béns culturals. Un cicle que també permet fer un taller de restauració virtual, una tècnica cada vegada més emprada en aquest camp.

Així doncs, els retaules gòtics han quedat despullats per fer pública la vida íntima de les peces. D'aquesta manera, observam com els raigs X han revelat com el retaule del Sant Evangelista havia estat anteriorment una Santa Clara o com el Sant Joan Baptista era abans un Sant Francesc.

«Amb aquesta exposició no tan sols exemplificam la tasca que fa el Museu rere bambalines, sinó que també donam a conèixer la documentació que va paral·lela a la restauració de les peces», explicà la directora del centre museístic, Joana Maria Palou.

Quin ha estat el procés de creació, les dates exactes en què es va compondre el retaule o el corrent en el qual s'inscriu, són altres de les dades determinants que es revelen a través dels diferents mitjans de diagnosi.

El vessant més pràctic l'ofereix el taller de restauració virtual, una activitat que «permet fixar i debatre allò que cal fer o no abans de la restauració», explica Palou. El Museu ho presenta a manera de joc imaginatiu, perquè «la imaginació és una de les eines més importants de la història».