Els versos de Vicent Andrés Estellés esdevenen poesia cinematogràfica

Dos joves directors se serveixen d'un poema per filmar una pel·lícula sobre l'escriptor

TW
0

Horaci recorre els carrers de València amb la parsimònia de qui sap que aquests no es mouran del seu lloc. La seva màquina agranadora pentina les voreres de la ciutat amb els raspalls que giravolten incansables.

Cantonada a cantonada, les plaques nominals el guien cap a un poeta: el valencià Vicent Andrés Estellés. Els versos de l'escriptor han colpit tan a fons l'ànima de l'escombriaire que aquest decideix canalitzar la seva obsessió amb la realització d'un documental sobre la figura del poeta.

És així com realitat i ficció s'uneixen a Cos mortal, la pel·lícula que estan acabant de rodar els joves directors Carles Chiner i Toni Sendra, i a la qual Xavier Crespo, de produccions Dacsa, no dubtà ni un moment a donar-hi suport. «Nosaltres havíem conegut l'obra d'Estellés quan estudiàvem literatura catalana a COU», assegura Sendra, «i la veritat és que ens va colpir bastant el món poètic de l'escriptor valencià».

D'aquesta manera, afirma el codirector del film, «vèiem la possibilitat de plantejar els seus versos de manera audiovisual i retre un homenatge a Estellés a través de la ficció».

Cos mortal, el poema d'Estellés inclòs dins el seu Llibre de meravelles, és una enumeració de noms de carrers situats a la ciutat de València.

«Estellés planteja un recorregut per València que ens porta, com la seva poesia, a fixar-nos en els petits detalls, en la quotidianitat», assegura Sendra. És per això que ell i Chiner decidiren que fos un encarregat de netejar la ciutat qui protagonitzàs la pel·lícula, que si bé començà essent més documental que una cinta de ficció, ha acabat essent, sobretot, això darrer.

Tanmateix, la ficció no impedeix conèixer a fons la figura d'Estellés. Ben al contrari: és precisament a través dels ulls d'Horaci, l'escombriaire, que descobrim la persona, el poeta, l'home, i que ens porta de la seva mà a conèixer els estudiosos i familiars que ens parlen d'ell.

Cos mortal no està encara acabada del tot, hi falten algunes puntades finals, però Chiner i Sendra estan molt satisfets del resultat. La pel·lícula amb ànima documental està pensada per a la gran pantalla, malgrat que els directors són conscients «de la gran dificultat d'arribar a les sales de cinema».

En entrar en el 2008 es compliran quinze anys de la desaparició del poeta de Burjassot, considerat el principal renovador de la poesia valenciana contemporània. És per això mateix que els directors de la cinta esperen que sigui l'any que ve quan Horaci pugui explicar, i no només als valencians, qui era Vicent Andrés Estellés i, sobretot, quina era l'ànima de la seva poesia.