La llum de Mallorca fou el que més destacaren els assistents a la inauguració de l'exposició «Mallorcan Landscapes. The Es Baluard Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma Collection» del passat dimecres a la seu del Queen Sofia Spanish Institute de Manhattan a Nova York, centre que promou la cultura en espanyol als Estats Units. Aquesta institució cultural dedicà la vetllada de dimecres a l'obertura de la mateixa exposició, que es podrà visitar fins al pròxim 2 de febrer a la ciutat dels gratacels. La mostra recull el treball de 17 pintors sobre Mallorca, entre els quals destaquen Antoni Ribas, Ricard Anckerman, Francesc Roselló, Santiago Rusiñol, Joaquín Sorolla o Joan Miró, entre altres artistes. En el treball de tots ells es mostra el seu tribut especial als paisatges de l'illa en aquesta exposició internacional, la primera en exclusiva del museu fora de les fronteres espanyoles.
La consellera delegada del Queen Sofia Spanish Institute, Inmaculada d'Habsburg, que visità la mostra en companyia de Carme Serra, vicepresidenta del Museu Es Baluard, i Maria Antònia Munar,presidenta del Parlament balear, destacà que «m'ha agradat molt l'exposició. Els pintors són molt bons, també els paisatges. El que més destaca és la llum. Sense dubte, Mallorca és un lloc excepcional per retatratar», recalcà la consellera delegada d'aquesta institució, que es dedica a promoure la cultura espanyola als Estats Units. L'exposició arrenca amb un quadre de 1872 d'Antoni Ribas per després continuar amb obres dels artistes Ricard Anckermann i Francesc Rosselló, amb influències del romanticisme francès i el realisme. Entre altres pintors, també destaquen els catalans Santiago Rusiñol i Joaquim Mir i el belga William Degouve de Nuncques que ressalten per la introducció del modernisme català i el simbolisme a l'illa. De Rusiñol, es troba Son Moragues. Sa Muntanyeta (1903), mentre que de Mir i Degouve de Nuncques, Torrent de Pareis, Mallorca (1902) i Badia de Palma (1900), respectivament.
Mentre que del mallorquí Antoni Gelabert, destaquen les obres d'aquesta exposició, Murada i catedral a entradade fosca (1903) o Esparra amb escala (1918-23). Aquesta exposició compta amb la col·laboració especial d'Ibatur, de la Conselleria de Turisme del Govern. Precisament, l'escriptor i director de l'Institut Cervantes de Nova York, Eduardo Lago, comentà amb la directora del Museu Es Baluard, Marie-Claire Uberquoi, que «l'exposició és molt especial, ja que hi ha pintors de procedències tan diferents. L'encert de la mostra és que aconsegueix el misteri de la Mallorca de la llum», ressaltà Lago, que du més de 20 anys a la ciutat novayorquesa.
El cònsol d'Espanya d'Assumptes Culturals a Nova York, Roberto Varela, volgué destacar també que la mostra aconsegueix dur fins a Nova York una cosa tan agradable com és la llum de Mallorca en un moment de la tardor de la ciutat on tot és fred i està bastant trist». Francisco Jover, membre del Patronat de l'Institut Cervantes de Nova York, va reconèixer que «no es pot donar una opinió que no té res d'objectiu, ens sentim molt orgullosos d'aquesta exposició. Més que el privilegi de posseir aquestes pintures, Mallorca té el privilegi de tenir el paisatge», destacà. Entre altres personalitats, també acudiren a l'acte d'inauguració l'ambaixador d'Espanya als EUA, Carlos Westendorp; Eberhard Grosske, tinent de batle de l'Ajuntament de Palma, Dolca Mulet, membre del Patronat del Museu Es Baluard, i Rogelio Araujo, expresident de la Fundació Es Baluard i l'arquitecte valencià Santiago Calatrava entre altres personalitats.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.