Un grup d'historiadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB), liderats per la historiadora de l'art Mercè Gambús, es convertiran en assessors del capítol de la Catedral en tot allò relacionat amb la restauració i conservació del patrimoni moble historicoartístic del temple, grup del qual també forma part Antònia Reig, directora del Taller Diocesà de Restauració. La col·laboració entre la UIB i el capítol catedralici ja s'ha iniciat i només falta que es materialitzi amb la firma d'un conveni.
La relació professional entre aquest equip d'experts i la Seu s'emmarca en la nova política de treball que impulsa el de nou reelegit president del capítol, Joan Darder. Els canonges estan convençuts que la gestió del primer temple de Mallorca millorarà si la comparteixen amb seglars experts en les diferents matèries. Per exemple, la Catedral disposa fa anys del treball i de l'assessorament de dos arquitectes que s'ocupen dels múltiples problemes que genera un edifici d'aquestes característiques, Sebastià Gamundí, que també ho és de la Diòcesi, i el menorquí Enric Taltavull.
En aquesta línia de col·laboració, entra l'equip de Mercè Gambús, que existeix des de fa 10 anys, es denomina Grup d'Investigació i Conservació del Patrimoni Artístic-Religiós de la UIB i serà integrat -a més de per Reig i per Gambús-, per quatre historiadors de l'art i dos becaris. Com que la seva tasca és «multidisciplinària», l'equip manté relacions habitualment «amb els serveis científics de la Universitat i amb el grup de químics». Mercè Gambús resumí ahir alguns dels aspectes d'aquesta col·laboració «entre institucions». El grup d'experts que lidera assessorarà, per exemple, respecte a les restauracions que s'hagin d'emprendre a la Seu, «en el pla d'intervencions, en les prioritats, la documentació, la divulgació». Com explicà Darder, «es tracta de respondre a les necessitats de la Catedral amb professionalitat».
Respecte als canvis en el funcionament de la gestió de la Seu, Gambús va comentar que «és un repte» per la importància de l'edifici. «Un patrimoni que s'oferta culturalment cal abordar-lo amb criteris més tècnics i especialitzats». Un repte que moltes catedrals europees s'han plantejat fa temps. Gambús afegí que, tant per les seves característiques com per gaudir de les intervencions de Gaudí i de Barceló, la de Mallorca és una catedral «molt sol·licitada als fòrums de debat».
Precisament, el passat cap de setmana, ella i Darder encapçalaren la delegació mallorquina que va acudir al simpòsium internacional La Europa de les catedrals, conservació i gestió, celebrat a Burgos sota el patrocini de la Fundació del Patrimoni Històric de Castella i Lleó.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.