L'il·lustrador Max, guanyador del primer Premi Nacional del Còmic, en una foto d'arxiu.

TW
0

L'il·lustrador Francesc Capdevila, més conegut pel seu nom artístic Max, guanyà ahir el Premi Nacional del Còmic 2007, dotat amb 15.000 euros, amb la seva obra Hechos, dichos, ocurrencias y andanzas de Bardín, el superrealista, que fou considerada pel jurat com «una obra gràficament enlluernadora, amb un guió original i plena de referències literàries, filosòfiques i cinematogràfiques». Aquestes foren les paraules del jurat d'aquesta primera edició del guardó. Considerà que «l'autor ha arribat al cim de la seva dilatada trajectòrica professional amb un còmic que marca un abans i un després a la historieta espanyola».

Max, que nasqué a Barcelona el 1956 però que viu a Mallorca des de fa anys, assegurà ahir que «en certa manera» s'esperava un guardó que ajuda que «aquest gènere per fi es consideri art». En aquest sentit, l'il·lustrador volgué posar l'accent en el fet que «molta gent creu que el còmic sols és per a nins i adolescents», però que en els darrers anys han aparegut obres «amb una qualitat equivalent a la d'una novel·la o d'una pel·lícula». D'aquesta manera, la creació del Premi Nacional del Còmic el passat mes març, no fa sinó «dignificar» aquest gènere i «igualar-lo» a la resta d'arts.

Max reconegué que l'obra premiada, centrada en Bardín, el superrealista, és «molt poc habitual», ja que presenta un entorn «molt estrany» que envolta el personatge amb «elements i vivències surrealistes». L'obra de Francesc Capdevila ha estat en contínua evolució i ha begut d'artistes com Robert Crumb, Yves Chalant i Ever Meulen. Aquest no és però el primer guardó que rep Max. L'any 1997, per exemple, rebé també un premi nacional, en aquest cas el d'Il·lustració Infantil i Juvenil per l'obra L'última moda. El jurat va estar integrat, entre d'altres, per representants de l'Associació dels Autors de Còmic a Espanya, la Federació d'Associacions d'Il·lustradors Professionals, la Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibreters i l'Associació de Crítics i Teòrics de la Historieta d'Espanya.