TW
0

L'Institut d'Estudis Baleàrics presentà ahir les XXVI Jornades d'Estudis Històrics Locals, que tindran lloc a Palma entre el 14 i el 16 de novembre a la Casa de Cultura. Coordinades per la historiadora Maria Barceló i Crespí, les jornades d'enguany tenen com a títol El Regne de Mallorca: cruïlla de gents i de cultures (segles XIII-XV). L'objectiu de la trobada és oferir un espai de reflexió sobre les vessants humana, econòmica i cultural de la Mallorca medieval, a més de parlar sobre la confluència de cultures a l'Illa i la presència de mallorquins a la resta d'Europa.

Durant tres dies, la trobada oferirà als assistents un total de set ponències i de vint-i-tres comunicacions, i tindrà la participació d'investigadors d'arreu de l'Estat, com el doctor Manuel González Jiménez, de la Universitat de Sevilla; la doctora Elisa Ferreira Priegue, de la Universitat de Santiago de Compostel·la; les doctores Roser Salicrú Lluch i Maria Teresa Ferrer Mallol, de la Institució Milà i Fontanals (CSIC); i la doctora Dolors López Pérez, de la Universitat de Barcelona.

També diversos estudiosos de les Illes participaran en les jornades. Així, dimecres, Maria Barceló parlarà de La presència de biscaïns a la Mallorca tardomedieval; Guillem Rosselló farà viatjar els assistents de Flandes a Mallorca (segles XIV-XV) i Antoni Mas explicarà La immigració colonial catalana a Mallorca (segles XIII-XV). Dijous dia 15, Maria del Camí Dols aprofundirà sobre La presència d'esclaus de l'Europa oriental a Ciutat de Mallorca (1348-1453) i Jaume Sastre, sobre les Relacions sociocomercials de Mallorca amb l'Islam. Divendres, Joana Maria Palou parlarà sobre els Artistes estrangers a la Mallorca medieval i Tina Sabater se centrarà en Les arts plàstiques del segle XV. Les jornades inclouran també altres comunicacions.