Prospeccions diran si les restes d'Alcúdia pertanyen a Pol·lèntia

Fins ara se n'han detectades de ceràmica a tres metres de profunditat

TW
0

El propietari dels terrenys situats en l'encreuament dels carrers Coral i Mar i Estany al Port d'Alcúdia, on es van detectar el passat 25 d'octubre restes del que podria ser el port de la ciutat romana de Pol·lèntia, haurà de realitzar unes prospeccions arqueològiques abans de prosseguir amb el projecte de construcció d'un bloc d'habitatges plurifamiliars.

Els tècnics del Consell van visitar dilluns les obres per comprovar si, tal com va denunciar un veí, hi ha possibilitats de trobar al solar restes del port de Pol·lèntia, confirmant així el que fins ara havia estat una teoria mai no provada, la ubicació de la zona portuària de la ciutat romana. Les proves realitzades fins ara revelen la presència de ceràmiques romanes de diverses classes al solar i les prospeccions tractaran de descobrir si també hi ha restes estructurals.

El director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà, va explicar ahir que els inspectors del Consell visitaran periòdicament el lloc de les troballes per comprovar l'evolució de les prospeccions. El Consell va autoritzar ahir la realització de les prospeccions i va instar la promotora de les obres a nomenar un arqueòleg per a la supervisió dels treballs.

En el cas que les prospeccions revelin la presència de restes estructurals, la promotora haurà de presentar un projecte d'excavació arqueològica.

Aquesta és la primera vegada que el Consell de Mallorca té constància de restes del que podria ser el port de la ciutat romana de Pol·lèntia en el Port d'Alcúdia. La troballa es va produir fa poc més d'una setmana arran de la denúncia d'un veí que va detectar la presència d'una massa de terra grisenca a uns tres metres de profunditat que semblava contenir restes ceràmiques. Immediatament el Departament de Patrimoni del Consell va enviar un inspector que va paralitzar les excavacions a l'espera d'una visita de l'arqueòleg en cap. L'obra en qüestió disposa de tots els permisos municipals. Miquel Àngel Sastre i Sebastià Munar són els arqueòlegs que faran les prospeccions. Aquest darrer va explicar que, en virtut del resultat de les mateixes, es plantejarà «la metodologia» a seguir en cas que hi hagi excavació. I sí és així, ja que les troballes estan per sota del nivell freàtic, caldria utilitzar bombes per extreure l'aigua.

En principi tot indica que les restes ceràmiques que ja han sortit «estan associades a la ciutat romana de Pol·lèntia», però els arqueòlegs no volen aventurar suposicions, encara que se sap per les fonts documentals que la ciutat tenia un port major, que els romans anomenaven major, situat a la zona d'Alcúdia, i un menor (minor) a la badia de Pollença.