«Espanya va ser el moment clau en la vida de molts corresponsals de guerra»

L'escriptor Paul Preston parla avui del conflicte de 1936 en una conferència a Palma

Paul Preston parlarà avui capvespre sobre el llibre «Idealistes sota les bales» en un acte emmarcat dins el Club Ultima Hora.

TW
0

Donar testimoni d'una guerra no és fàcil per a ningú. La Guerra Civil espanyola suposà la consagració de la figura del corresponsal de guerra, de manera que, per a molts d'ells, l'experiència a Espanya suposà un abans i un després. «Gairebé tots els periodistes es convertien en una persona diferent en creuar els pirineus», declara Frank Hanighen en el llibre Idealistes sota les bales de Paul Preston, que avui vespre, a partir de les 20.00 hores, dirigirà una conferència al Teatre Municipal de Palma sota aquest mateix títol i acompanyat del conseller d'economia, Carles Manera.

Preston (Liverpool, 1946) és un historiador fonamental per arribar a entendre l'Espanya contemporània. Aquest coneixement ha estat reconegut amb moltes distincions i ha quedat plasmat en desenes de llibres sobre el franquisme i la Guerra Civil.

-Què és el que marcà tant els periodistes que cobriren la Guerra Civil espanyola?

-Ens trobam sempre amb dos tipus de periodistes: els que estan en el bàndol franquista i els que resten a l'Espanya republicana. Per als primers, i exceptuant-ne aquells que simpatitzaven amb el règim, era molt difícil fer la seva feina, ja que tot i que estaven horroritzats pel que veien, no podien dir-ne res en aquell moment i ho han hagut d'escriure a posteriori en les seves memòries. Els que queden al bàndol republicà queden facinats de veure el patiment de la gent del carrer i el coratge amb què ho portaven. Això va crear moltes simpaties als periodistes que havien de mirar indignats com els seus respectius governs no feien res per ajudar els republicants a defensar-se.

-Estam parlant, doncs, d'un periodista totalment compromès?

-En arribar a Espanya no ho eren, de compromesos. Es comprometeren en veure el que varen veure. Molts, acabada la guerra, reconeixen que Espanya s'ha acabat convertint en el moment clau de les seves vides.

-La figura de Hemingway és potser la més popular, però quins són els altres noms a tenir en compte?

-Hemingway o Dos Passos eren noms d'escriptors famosos que anaren cobrir la Guerra. Però de noms n'hi ha molts: Jay Allen, George Steer, Louis Fisher...

-Periodísicament parlant, com afectà la guerra a Mallorca?

-Desconec si durant l'etapa republicana hi havia periodistes a Mallorca. Una vegada presa per Franco hi quedaren alguns periodistes italians, alemanys o portuguesos que, en aquell moment, només podien fer una feina de comunicats. Hi ha el cas també del periodista francès Guy de Traversay, que va entrar a l'Illa amb el capità Bayo i un cop aquí els franquistes l'afussellaren.

-Què diríeu a la gent que vulgui assistir a la vostra conferència?

-Que és una història fascinant. A través dels periodistes es pot veure la guerra des del punt de vista de la gent de l'època, i jo no he trobat mai res d'escrit amb tanta passió i amb tanta vivesa com ho feren ells.