Tutankamon mostra el rostre per primer pic

La seva nova ubicació, en una vitrina de vidre, permetrà una conservació millor de la mòmia

TW
0

El faraó Tutankamon mostrà ahir la seva cara per primer pic en la història davant d'una multitud de periodistes, després que se'n traslladàs la mòmia des del sarcòfag a una urna transparent a l'interior de la seva tomba de la vall dels Reis. Des de la seva nova ubicació, el faraó més famós del món pogué lluir el seu rostre davant del nigul de fotògrafs i càmeres de televisió concentrats a l'interior de la seva tomba.

La mòmia de Tutankamon té el nas aixafat, les dents pronunciades i el rostre ennegrit, que ressalta damunt el sudari de lli amb el qual s'ha embolicat el seu cos per protegir-lo. Amb la col·locació de la mòmia en aquesta vitrina, enviam el rei daurat a la vida eterna», afirmà amb aire poètic Zahi Hawas, secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats que, com ja és habitual en aquesta classe d'esdeveniments, exercí de mestre de cerimònies durant el trasllat.

En la seva nova ubicació, la mòmia serà preservada de la calor, la humitat i la pols, a les quals estava exposada a l'interior del sarcòfag, i la seva preservació queda garantida, explicà Hawas. D'aquesta manera, la mòmia va lluir el seu rostre i va estrenar roba i ubicació noves quan s'acaba de complir el 85è aniversari del descobriment de la seva tomba pel britànic Howard Carter, a qui Hawas no va dedicar ahir precisament elogis. Segons l'egipci, Carter emprà ferros i manipulà sense gens d'esment la mòmia per separar-la de la seva màscara i retirar-la. El resultat va ser que el cos quedà dividit en 18 parts i que la mòmia quedà en tal mal estat, que no la pogueren treure de la tomba, assenyalà Hawas durant el trasllat, televisat de manera simultània per les cadenes nord-americanes Discovery Channel i National Geographic. Fins ara, només 55 persones, inclosos el mateix Hawas i la majoria d'experts en egiptologia, havien pogut veure la cara de la mòmia.

Tutankamon, que va morir quan tenia només 19 anys, regnà entre 1361 i 1352 abans de Crist, i si ha passat a la història no ha estat pels assoliments d'un regnat anodí, sinó per haver estat l'únic faraó la tomba del qual no va ser objecte de saqueig, de manera que la trobaren encara intacta.